Sarajevo 2 °C Ponedjeljak 19.03.


03.08.2017. / 21:50h Ljepota i Zdravlje - Eksperimenti uspjeli...

Britanski naučnici na tragu izlječenja leukemije

Britanski naučnici na tragu izlječenja leukemije
Rak krvi, pod kojim se podrazumijevaju leukemija, limfom i mijelom, mogao bi da bude tretiran lijekom za artritis - metotreksatom, navode istraživači sa Univerziteta u Šefildu.

Taj lijek sa protivupalnim dejstvom koriste milioni ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa.

Stručnjaci sada vjeruju da bi on mogao da se koristi i u tretmanu kancera krvi (Polycythemia vera i sličnih tipova). Kod oboljelih od policitemije koštana srž proizvodi mnogo crvenih krvnih zrnaca, zbog čega krv postaje previše gusta.

Eksperimentima sprovedenim na miševima otkriveno je da je lijek uspio da njihovo stanje dovede u normalu, kao i da spriječi uvećanje slezine, što je jedan od znakova te bolesti.

Policitemija je oboljenje koje u velikom broju slučajeva progresira u leukemiju. Njeni simptomi su svrab, glavobolja, gubitak težine, iscrpljenost i umor, kao i noćno preznojavnaje.

Postojeći lijekovi ne usporavaju bolest već samo ublažavaju simptome.

Istraživači sa Univerziteta u Šefildu otkrili su da metotreksat uništava hemiklalije koje podstiču različite oblike raka krvi.

Doktor Martin Zeidler kaže da metotreksat direktno pogađa molekule koji su odgovorni za izazivanje bolesti, što su pokazali inicijalni testovi i dodaje da "lijek može uspješno da liječi mišji model ljudskog oboljenja".

Potpuni klinički testovi biće sprovedeni sljedeće godine.

(Vijesti.ba / b92)

 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!