Sarajevo -1 °C Utorak 20.03.


02.08.2017. / 22:38h Intervjui - Bruno Bojić za Vijesti.ba

Ne odustane li Hrvatska od povećanja taksi, bićemo jasni u traženju kontramjera

Ne odustane li Hrvatska od povećanja taksi, bićemo jasni u traženju kontramjera
Odluku Hrvatske o povećanju taksi za kontrolu kvaliteta voća i povrća koje se uvozi iz zemalja regije, među kojima je i BiH, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) naše države Bruno Bojić smatra neopravdanom. Upozorava da će ova odluka nanijeti štetu bh. poljoprivrednim proizvođačima, posebno imajući u vidu i vremenske nepogode koje su dale mnogo negativnog da se gotovo prepolovila proizvodnja.

To će nas zaista vratiti mnogo koraka unazad i učiniti nas nekonkurentnim u budućem periodu, naveo je Bojić. 

VIJESTI.BA: Promjenom pravilnika o inspekcijskom nadzoru, Hrvatska je za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, odredila takse koje su 22 puta veće od dosadašnjih. Kakve će posljedice ova odluka Vlade Hrvatske imati po BiH? 

BOJIĆ: Svako malo neko od susjednih zemalja uvede neku mjeru na osnovu koje BiH postaje nekonkurentna i teška za poslovanje. Tako je i sa ovom odlukom Vlade Hrvatske, koju smatram neopravdanom. Ovo naprostno nije smjelo da se desi, jer narušava određene odnose. 

Zbog toga su zemlje regiona - BiH, Srbija,Makedonija i Crna Gora uputile zajednički dopis Evropskoj komisiji, u kojem smo obrazložili, između ostalog, da se radi o jednostranoj netarifnoj barijeri koja direktno utiče na dugoročne trgovinske sporazume za izvoz voća i povrća u Hrvatsku, koje imaju dobavljači iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, te da su proizvođači i trgovci iz ovih zemalja van EU, koji su u procesu pristupanja Uniji, stavljeni u neravnopravan položaj tako što se značajno povećava konačna cijena predmetnih proizvoda. Osim toga, ova odluka nije u skladu sa SSP-om.

Meni je žao što se ovo dešava našim poljoprivrednim proizvođačima i zasigurno će im ova odluka nanijeti štetu, posebno imajući u vidu i vremenske nepogode koje su dale mnogo negativnog da se gotovo prepolovila proizvodnja. To će nas zaista vratiti mnogo koraka unazad i učiniti nas nekonkurentnim u budućem periodu. 

VIJESTI.BA: Kakvu reakciju očekujete od EU? Mogu li njene institucije uticati na to da Hrvatska promijeniti odluku o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća?

BOJIĆ: Uvjeren sam da će Evropska komisija hitno reagovati. U slučaju da ta reakcija izostane, mi smo već spremni za kontramjere, o čemu smo obavijestili Hrvatsku gospodarsku komoru. Hrvatska je ovu odluku obrazložila da su dodatne mjere potrebne u cilju zaštite njihovih potrošača. 

Ponavljam, mi ovakve mjere smatramo neopravdanim. Ukoliko se to desi, mi ćemo uvesti da po jednoj voznoj jedinici naplaćujemo po 500 evra kontrolu radi sigurnosti naših građana. 

To neće dovesti ni do čega drugog, osim do diplomatskih ekscesa, koji nam nisu potrebni. BiH ima najveću vanjskotrgovinsku razmjenu sa Hrvatskom i ove mjere mogu štetiti ovoj državi, a ne nama. 

Mi ćemo tražiti da se sezonski zabrani uvoz voća i povrća, odnosno onih proizvoda kojih imamo u dovoljnim količinama, jer nam to sporazum dozvoljava. To do sada nismo koristili, ali nas tjeraju da to uradimo. 

VIJESTI.BA: Povodom odluke Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda, u ponedjeljak je u Sarajevu najavljen samit predstavnika BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Šta možemo očekivati od ovog skupa?

BOJIĆ: Komore država Zapadnog Balkana, među kojima i Vanjskotrgovinska komora BiH, već su odgovorile, odnosno tražimo da se najnovija Hrvatske ukine. 

U petak će VTK BiH organizovati konferenciju za novinare u vezi sa dolaskom inspekcije Svjetske trgovinske organizacije i obilaskom naših proizvodnih kapaciteta za pileće meso. Sigurno je da će i nove mjere Hrvatske biti jedna od tačaka, kao i odnovor koji će uslijediti od strane zemalja Zapadnog Balkana. 

U ponedjeljak na samitu koji ste pomenuli biće jasno definisano kakav će biti odgovor, naravno, ukoliko Hrvatska do tada ne obustavi svoje mjere.

Očekujemo da u Sarajevu, osim predstavnika vanjskotrgovinskih komora, budu i predstavnici vlada zemalja Zapadnog Balkana, koji mogu donijeti kontramjere. Predstavnici izvršne vlasti mogu djelovati.

VIJESTI.BA: Hoće li kontramjere biti neophodne, odnosno može li se dijalogom do rješenja? Postoji li šansa da Hrvatska, pod eventualnim pritiskom EU, odustane od mjera?

BOJIĆ: Ja inače nisam za kontramjere. Mi smo liberalizirali svoje tržište i tražimo od susjednih zemalja i svih koji rade sa nama da se ponašaju u skladu i duhu potpisanih sporazuma. S tim u vezi, tražimo od Hrvatske da postupa isto, kao što smo i od Srbije tražili kada je u pitanju bilo mlijeko, pivarska industrija, maline i slično.

Uvijek neko izmisli nešto kako bi za mjesec dana skrenuo pažnju na sebe i svoje proizvode plasirao u ogromnim količinama. Da se sporne mjere Hrvatske nisu desile u periodu kada se najviše konzumira voće i povrće, nego, recimo, u novembru, ne bi se ni primijetilo. 

Tvrdim da od ovih mjera neće profitirati niko, ni Hrvatska niti bilo ko od država Zapadnog Balkana. Protivmjere su zadnja opcija koju želimo, ali ukoliko sa hrvatske strane ne bude sluha, mi ćemo biti jasni u traženju kontramjera. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još