Sarajevo 11 °C Subota 17.03.


02.08.2017. / 01:46h Kultura - Uspjeh Centra za kulturu u Mostaru

Nakon osam godina neshvatljive pauze, završilo se mjesec dana bogatog "Mostarskog ljeta"

Nakon osam godina neshvatljive  pauze, završilo se mjesec dana bogatog
Mjesec je dana kulturno turističke manifestacije „Mostarsko ljeto“ iza nas. Publika u Mostaru je do sada imala prilike vidjeti izložbe, promocije knjige, nastupe Kulturno umjetničkih društava te koncerte.

Manifestacija je počela 1. jula ove godine i traje do 26. avgusta.

Direktor Centra za kulturu kao jedan  od organizatora i pokretača ljeta, Senad Suljić, govorio je o dosadašnjim ali i programima koji su pred nama.

„Manifestaciju ‘Mostarsko ljeto’, koja je bila zamrla osam godina, smo oživili prošle godine sa dvadeset sadržaja. Ove godine smo otišli korak dalje i imamo preko trideset sadržaja. Dok je administracija u Mostaru na kolektivnom odmoru mi naporno radimo, kako bi publici u Mostaru pružili tek dašak kulture“ rekao je Suljić.

On je izdvojio do sada završene sadržaje „Večer sa Sidranom“, promociju fotomonografije „Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi“, izložbu fotografija „Kada je vrijeme stalo“ u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, nastup „Mostarskih kiša“, likovnu koloniju SPKD Prosvjeta Mostar kao i spektakl koncert omladinskog kamernog orkestra Türksoy.

„Pred nama je, evo skoro tokom cijelog avgusta, veliki broj događaja. Umjetnici koji se predstavljaju na ovogodišnjem ljetu dolaze, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego iz ovog dijela Evrope pa i svijeta. Kulturna manifestacija ‘Mostarsko ljeto’ tako ispunjava svoju osnovnu funkciju jačanja i obogaćivanja kulturnog života u Mostaru i Bosni i Hercegovini. Sama završnica manifestacije je 26. avgusta na platou ispod Starog mosta kada će nastupiti bend Divanhana“, dodao je Suljić ističući kako su se kulturne institucije u Mostaru ujedinile u realizaciji „Mostarskog ljeta“.

Ljeto su zajednički organizovali Centar za kulturu (CK) Grada Mostara, Narodno pozorište (NP) Mostar, Pozorište lutaka Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Muzej Hercegovine.

Kulturne institucije i grupe koje učestvuju u programima su i „Mo Stars“, Turski kulturni centar „Institut Yunus Emre“, „Mostarske kiše“, SPKD Prosvjeta, OKC Abrašević, Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost “Ada”, Udruženje umjetnika Grada Mostara .

Sponzori ovogodišnje manifestacije su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Vlada Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK), Grad Mostar, Yunus Emre Institut i BH Telecom.
 

(Vijesti.ba / Mostarski.ba)


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još