Sarajevo -1 °C Utorak 20.03.


31.07.2017. / 23:02h Intervjui - Slaven Divčić za Vijesti.ba

Neophodna je depolitizacija zapošljavanja u javnom sektoru

Neophodna je depolitizacija zapošljavanja u javnom sektoru
Projekt koordinator Centara civilnih inicijativa (CCI) Slaven Divčić u razgovoru za Vijesti.ba ističe da je zapošljavanje u javnom sektoru u BiH regulisano desetinama zakona i podzakonskih akata. Veoma je komplikovan sistem. Možda je namjerno napravljeno tako složeno i komplikovano kako bi se u šumi propisa i podzakonskih akata mogli primati najčašće politički podobni, a ne sposobni kandidati, upozorava on.

CCI BiH u posljednjem periodu u saradnji sa bh. vlastima pokušava mijenjati ove zakone. Postoje pozitivne indicije kod predstavnika oba entiteta u BiH. Smatramo da će u narednom periodu doći do određenih poboljšanja u legislativi, kaže Divčić.

VIJESTI.BA: U okviru kampanje "Sposobnim, a ne podobnim", Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Banjaluci organizovali uličnu akciju "Pošteni javni konkursi - jednaka šansa svakome". Koji je cilj ove aktivnosti?

DIVČIĆ: Ovom akcijom, prije svega, željeli smo da dobijemo dodatnu podršku građana za izmjenu legislative, zakona i podzakonskih akata, koje zagovaramo, a kako bi se u javnoj upravi i cijelom javnom sektoru zapošljavali sposobni, pošteni, kvalitetni kandidati, a ne politički podobni, kako je to, nažalost, danas slučaj. 

Građani Banjaluke bili su prilično zainteresovani za današnju akciju. Prikupljali smo potpise peticije za našu inicijativu, odnosno depolitizaciju zapošljavanja u javnom sektoru. Takođe, skupljali smo fotografije i kratke snimke za fotoizazov koji promovišemo na društvenim mrežama u okviru kampanje "Sposobnim, a ne podobnim". 

Podrška građana nam pomaže u javnom zagovaranju, jer građani stoje iza ove kampanje i podržavaju depolitizaciju zapošljavanja. 

VIJESTI.BA: Šta mora biti prioritet u izmjenama legislative koja reguliše ovu oblast? 

DIVČIĆ: Zapošljavanje u javnom sektoru regulisano je desetinama zakona i podzakonskih akata. Veoma je komplikovan sistem. Možda je namjerno napravljeno tako složeno i komplikovano kako bi se u šumi propisa i podzakonskih akata mogli primati najčašće politički podobni, a ne sposobni kandidati. 

CCI BiH u posljednjem periodu u saradnji sa bh. vlastima pokušava mijenjati ove zakone. Postoje pozitivne indicije kod predstavnika oba entiteta u BiH. Smatramo da će u narednom periodu doći do određenih poboljšanja u legislativi.

Jedna od stvari na kojoj posebno insistiramo je snimanje intervjua prilikom zapošljavanja. Intervju je veoma važan dio javnog konkursa i potrebno je da bude potpuno transparentan i dostupan javnosti. 

VIJESTI.BA: Pomenuli ste pozitivne indicije predstavnika vlasti oba entiteta. Vjerujete li da će se oni zalagati za suštinske izmjene zakona koji regulišu zapošljavanje u javnoj upravi ili će se pak baviti samo kozmetičkim promjenama, kako je to, nažalost, čest slučaj?

DIVČIĆ: Do sada, nažalost, nismo imali pozitivna iskustva. No, trenutno postoje pozitivne indicije. Predstavnici CCI-a ušli su u pojedine radne grupe koje rade na poboljšanju legislative koja reguliše ovu oblast. Nadamo se da nas vlast ovog puta neće prevariti i da ćemo doći do istinskih i dubinskih reformi u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru, a ne samo sitne i kozmetičke koje bi se promovisale bez da se praksa mijenja. 

VIJESTI.BA: Tokom današnje ulične akcije u Banjaluci, istaknuto je da u BiH trenutni indeks javnosti procesa zapošljavanja iznosi 32, na skali od 0 do 100. Kakva je to pozicija i šta nam ovaj podatak govori?

DIVČIĆ: CCI je tokom 2016. godine radio monitoring procesa zapošljavanja u javnom sektoru. Slali smo upitnike i anketirali određene javne institucije. 

Posmatrali smo četiri glavna kriterijuma kada je u pitanju javni konkurs: objava javnog konkursa na web stranici institucije; objava u štampi; transparentnost i dostupnost kriterijuma za zapošljavanje i sastav javne komisije koja rukovodi procesom javnog konkursa. 

Na skali od 0 do 100, indeks je 32, što znači da je prilično nisko, a što nam govori da postoji mnogo prostora za napredak i poboljšanje jer praksa nije dobra. 

VIJESTI.BA: Nerijetko se upozorava na činjenicu da BiH ima preglomazan javni sektor. U kojoj mjeri predstavnici međunarodnih finansijskih institucija mogu uticati na smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi? Upravo to od BiH traži MMF. 

DIVČIĆ: Očekujemo da određene međunarodne institucije vrše pritisak na bh. vlasti. Međutim, vlasti u BiH moraju da shvate da poboljšanja koja zagovaramo u procesu zapošljavanja, nama ne trebaju zbog EU niti zbog međunarodnih organizacija. Trebaju nam zbog nas samih. 

Ako proces zapošljavanja bude unaprijeđen, ako se budu zapošljavali najsposobniji kadrovi u javnu upravu, ali i u ostatak javnog sektora, gdje je možda i kritičnija situacija, to će automatski proizvoditi pozitivne rezultate u cijelom javnom sektoru. Bh. vlasti i svi građani ove države treba da shvate da je to nama potrebno zbog nas samih, a ne zbog EU.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!