Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


31.07.2017. / 18:06h Komentari - Vildana Selimbegović

Torta umjesto laganog ručka

Torta umjesto laganog ručka
Efektni Borenovićev potez bio je drugi šamar lideru SNSD-a prošle sedmice: prvi je doživio koji dan ranije, kada je propao lagani mostarski ručak čiji je meni osmišljavao Dragan Čović.

Da ovoj zemlji trebaju novi i drugačiji političari, javna je tajna, o novoj generaciji naglas govore ne samo analitičari već i oni koji se itekako pitaju, a koje ovdje kolokvijalno zovemo međunarodnom zajednicom. U praksi pak gledamo živu sliku ratnih retorika, usta lidera koji vladaju puna su priče o ugroženosti, ultimatumima, čak prijetnji o nestanku države. Prijetnja po prijetnja i rastu blokade, pa je onda svejedno ko će je prvi lansirati, već je uhodani scenarij akcije i reakcije, već smo naime svikli da i onaj ko prijeti jednako kao i onaj ko ustaje u odbranu ima podebeli dosje krcat narodom, patriotizmom, (svojom) partijom. Rijetko ko iskoči iz klišea, naročito na način na koji je to prošlog petka učinio Branislav Borenović, lider PDP-a, jedan od onih pripadnika nove generacije političara koji su partijsko liderstvo osvojili upravo svjesni da je čitav svijet već odavno u novom mileniju. Borenović je naime na poziciji predsjednika PDP-a zamijenio Mladena Ivanića, bez skandala, partijskih potresa i što je također neuobičajeno na našem brdovitom Balkanu - i danas surađuju na bazi uzajamnog uvažavanja i poštovanja.

Šta je dakle uradio Borenović? Najglasnijem poborniku obustave svakog pomaka, lideru SNSD-a i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, u kabinet je poslao tortu s popratnim pismom: “Za doprinos koji radiš u afirmaciji PDP-a i mene lično! Ni sam nisam vjerovao da je spominjanje mog imena čak 32 puta u tvoja tri nastupa na Javnom servisu Republike Srpske značajno uticalo na rast rejtinga, kako mog, tako i moje partije.

Po analizi našeg medijskog tima, ovakav vid besplatne promocije će biti zaista značajan za izborni rezultat PDP-a, tako da očekujem i želim da nastaviš istim tempom. Neka ti ovaj slatki poklon ukloni gorčinu koju, kako vidimo u nastupima, osjećaš u posljednje vrijeme.” Kratko i slatko. Bez rasprave o srpstvu za kojom Dodik nesumnjivo vapi, bez polemike o tome ko i kako predstavlja RS u državnim institucijama, što je njegova omiljena tema.

Ako ćemo pravo, ovaj efektni Borenovićev potez bio je zapravo drugi šamar lideru SNSD-a prošle sedmice: prvi je doživio koji dan ranije, kada je propao lagani mostarski ručak čiji je meni osmišljavao prvak HDZ-a BiH i predsjedatelj državnog Predsjedništva Dragan Čović. Ispostavilo se, naime, da je sam Dodik pretežak teret za lagani meni: može li uostalom iko i zamisliti morske specijalitete uz Miloradove tirade u režiji chefa Čovića? To bi otprilike izgledalo ovako: predjelo, trio morskih delicija: marinirani Nikola Špirić u OSA-inom sosu, uz parlamentarnu tartar-smjenu; gusta juha od škampa začinjena vitalnim interesima; glavno jelo po izboru - file brancina na posteljici od izbornog zakona ili pak rep jastoga uz domaće specijalitete RTRS-a i trećeg kanala, a za desert iznenađenja - transportna zajednica. I ko bi onda to svario kao lagani ručak? A da ne pričamo kako bi odmah po odmicanju od stola, pred novinare izašli sa već poznatom bingo rečenicom - dogovorili smo se da se dogovaramo, ali... I onda bi počelo: ko je kriv za transportnu zajednicu, ko kome bira predstavnike, ko (naj)više voli svoj narod, ko se zalaže za Evropu, ko za region, ko koga laže. Jedino što se izvjesno ne bi čulo jeste ko krade, kome je stalo da nema ni OSA, ni SIPA, ko i predobro živi od svađa, laganih ručkova i teških optužbi.

Kad smo već kod optužbi, jedna se zanimljiva pojavila malo prije Borenovićeve torte: šefica Kluba SDS-a u Parlamentu BiH, partije koja također ima novog lidera koji se sa svojim prethodnikom ne obračunava skandalima već surađuje i nastoji doprinijeti opredjeljenju Saveza za promjene da se radom i angažmanom postižu dogovori u korist običnog čovjeka, Aleksandra Pandurević javno je analizirala savezništvo HDZ-a i SNSD-a i dvojice lidera. Konstatirajući kako se prvi put u postdejtonskoj BiH događa da jedna partija iz RS-a (SNSD) pravi vaninstitucionalnu koaliciju sa partijom iz Federacije (HDZ), kazala je: “SNSD je pristao na udar na RTRS i mi pitamo da li je to patriotizam. Niko ih nije uništio kao SNSD. Pozivamo ih da objasne zašto Dodik nije reagovao na ploču ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu, zašto Grabar-Kitarović nije prozvao zbog obilježavanja protjerivanja Srba iz Hrvatske. On je temperamentan, zašto ne reaguje? Racionalno objašnjenje ne postoji, izuzev da ga hrvatske obavještajne agencije ucjenjuju.” Proglasila je i apsolutnom laži optužbe SNSD-a da je SDS kriv za izostanak sporazuma o transportnoj zajednici čije je sjedište planirano u Beogradu, pa joj je jasno, objasnila je, da Dodik traži načine da se opravda što je zapravo blokirao Srbiju. Ponudila je i podtekst ataka na OSABiH: SDS nema dilema - najveći problem OSA nije direktor Osman Mehmedagić, već njegov zamjenik Trifko Buha, koji “ne podnosi raporte, ne upozorava na istrage jer SNSD očekuje da ih on upozori da ponekad povuku ručnu. Problem im je što ne znaju šta se zna”, rekla je Aleksandra Pandurević, ubijeđena da je Špirić zbog afere Ušće postao “vitalni interes RS-a”.

Kako god, dakle, da podvučemo crtu, vratimo se na istrage koje su zajednički imenitelj svih političkih savezništava. U ovom je času bjelodano jasno da ih koalicija Dodik - Čović ne želi. I to je ta kost koja je zapela u grlima i otkazala lagano ručanje. Ukoliko lider HDZ-a BiH zaista namjerava u septembru nastaviti sa svojom ulogom zagovarača europskog puta, morat će se opredijeliti: ili je s Dodikom za blokade ili je u koaliciji koja eurointegracije preferira nad pitanjima o kojima je svađa neminovna. U protivnom, nije isključeno da i sam počne dobijati torte.

Stavovi izrečeni u ovom tesktu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala.

(Vijesti.ba / Oslobođenje)