Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


31.07.2017. / 18:03h Loš - Grcaju u dugovima

Željeznice RS

Željeznice RS
Željeznice Republike Srpske (RS) su u prvo polugodište završile sa šest miliona KM gubitka.

Novim finansijskim milionskim minusima povećan je akumilirani gubitak tog javnog preduzeća na 89 miliona KM.

U polugodišnjem finansijskom izvještaju za 2017. godinu, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, navedeno je da su ukupni prihodi bili 32 miliona, a rashodi 38 miliona.

U Željeznicama RS-a radi 3.045 radnika.

Uprava preduzeća je ranije saopćila da rade na planu restrukturiranja, za koji bi u septembru podršku trebalo da da Svjetska banka.

Po riječima ministra saobraćaja i veza RS-a Neđe Trninića, vlasničko restrukturiranje podrazumijeva konverziju duga Željeznica od preko 130 miliona KM prema Vladi po osnovu ino-kredita u kapital, nakon čega bi RS mogla pristupiti otkupu akcija manjinskih akcionara.

Finansijsko restrukturisanje podrazumijeva izmirenje svih zaostalih obaveza prema radnicima za prijevoz, topli obrok i regres, kao i izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi za poreze i doprinose, a organizaciono restrukturiranje upravljački i računovodstveno razdvajanje poslova operacija i infrastrukture, formiranje profitnih centara i dovođenje broja zaposlenih na optimalan nivo potreban za funkcioniranje željezničkog sistema.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Podijeli ovaj članak