Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


30.07.2017. / 00:08h Komentari - BNTV

Spas Srpske u reprogramu duga

Spas Srpske u reprogramu duga
Vlada Republike Srpske sprema nova zaduženja. Na već ogroman postojeći dug sliće se dodatnih 40 miliona konvertibilnih maraka. Predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a dr Jelena Trivić za BN TV ističe da se svaka druga marka budžetskih prihoda troši na vraćanje ranije uzetih kredita. Trivićeva poručuje: spas je u reprogramu duga.

- Raste dugovanje, kao i rata kredita. Rad privrede je isključivo u službi vraćanja pozajmljenog novca, kaže Trivićeva i dodaje da su krediti neracionalno uzeti,

a novac neadekvatno potrošen.

"Ukupan dug Republike Srpske je u vrlo kratkom periodu sa tri milijarde dostigao iznos od 5,5 milijardi KM, godišnja rata kredita je sa 120 miliona narasla na 920 miliona KM, od čega se 850 miliona vraća direktno iz budžeta Republiek Srpske. To znači da svaku drugu marku budžetskih prihoda trošimo na vraćanje ranije uzetih kredita. Privreda radi, a Vlada Srpske je oporezuje da bi vraćala neracionalno uzete i neadekvatno potrošene dugove“ istakla je Trivićeva gostujući u Dnevniku 2 BN
televizije.

Trivićeva navodi da prvi u redu isplate iz budžetkse kase nisu penzioneri, kako to tvrdi Vlada Srpske, nego je to vraćanje kredita. "Zato ne čude stalna kašnjenja za poljoprivrednike, borce, dobavljače i najranjivije kategorije stanovništva", kaže ona.

Trivićeva je navela da su 37% kredita u grejs periodu, upozoravajući da će se problem zaduživanja i vraćanja kredita u narednom periodu sve više usložnjavati.

(Vijesti.ba / BNTV)


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još