Sarajevo -1 °C Utorak 20.03.


27.07.2017. / 22:32h Intervjui - Aleksandra Pandurević za TV1

Iduće godine je kraj režima Milorada Dodika i SNSD

Iduće godine je kraj režima Milorada Dodika i SNSD
Potpredsjednica SDS-a i predsjednica Kluba ove političke partije u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, gostujući u Dnevniku TV1, istakla je da inicijativa za smjenu Savjeta ministara BiH unaprijed osuđena na propast.

Mi nemamo ništa protiv, ako ima nova većina koja može donijeti novog mandatara, neka izvole. No, oni to ne mogu. Njihov jedini cilj je ustvari pravljenje političkog brloga ovdje, umjesto da se bave nekim konkretnim stvarima i da se rješavaju problemi građana, poručila je Pandurevićeva. 

TV1: Buran dan juče, ali i danas u državnom Parlamentu. Na Vašu inicijativu iz Komisije za nadzor nad OSA-om uklonjen je SNSD-ov Nikola Špirić. Zbog čega ste insisitali na tome?

PANDUREVIĆ: Komisija je imala punih 15 dana, a njom predsjedava Špirić, da nam dostavi informaciju da li je ili ne Špirić falsifikovao zaključke koje je uputio Obavještajnoj agenciji. Riječ je o nekim zaključcima koji se odnose na onaj famozni papir "Ušće" i navodno prisluškivanje funkcionera Srbije, za koje su sama Komisije i Špirić rekli da nije bilo prisluškivanja. Tamo su se pojavili neki zaključci, za koje kolege iz Komisije tvrde da ih nikada nisu usvojile, a koje je Špirić potpisao i uputio Obavještajnoj agenciji. 

Ukoliko to nije uradio, mi smatramo da je njegov lični interes bio da skine ljagu sa svog imena. umjesto da skine ljagu sa svog imena, Špirić je posljednju sjednicu Komisije prekinuo upravo kada se došlo do te tačke. Nemamo povjerenje u takovg čovjeka da bude na čelu tako značajne komisije. 

Uostalom, sve što je danas napisao Sredoje Nović kada je podnio ostavku u toj komisiji, pokazuje da smo mi bili upravu. Nović je napisao da Komisija ne može da donosi nikakve odluke, da postoje nesaglasnosti između članova Komisije, da Komisija loše radi. Ko je najodgovorniji? Najodgovorniji je onaj ko vodi tu komisiju. Nović je danas potvrdio da smo itekako imali razloga za smjenu Nikole Špirića. 

TV1: Kako riješiti situaciju? Nović je podnio ostavku. Da li u Komisiji treba biti neko iz reda srpskog naroda iz opozicije ili ne? Ima li izlaza?

PANDUREVIĆ: Ne znam da li je to ishitrena Novićeva odluka ili njegov pokušaj da ukaže koliko je zaista dramatično stanje u toj komisiji. Koga nema, bez njega se može i mora. Ono što je bitno jeste da Komisija kao jedan od nadležnih organa, a drugi je Izvršni obavještajni odbor, vodi računa o zakonitosti rada Obavještajne agencije i da kontroliše njen rad. Kako će se izaći iz te situacije, vidjećemo kada se sve to malo smiri. Koga nema, bez njega se može. To je Novićeva odluka. Vi ne možete nekoga na silu natjerati da bude u Komisiji, ako on to neće. Oni su pokazali da tamo i nisu baš znali da rješavaju probleme.

TV1: Dugo su iz SNSD-a isticali da Špirić neće biti smijenjen. Kako na to gledate?

PANDUREVIĆ: Milorad Dodik je štošta dugo tvrdio. Milorad Dodik je tvrdio da će akcize biti usvojene tog dana i tog datuma, pa nisu bile. Tvrdio je da je "Ljubija" prodata, pa ona nije prodata. Onda je tvrdio da Nikola Špirić neće biti smijenjen. Očito ima problema sa svojim političkim procjenama. Ili je izgubio moć koju je imao, a mislim da jeste značajno izgubio moć koju je imao do sada, što se pokazalo i juče.

pandurevic-tv1-cms

TV1: Zastupnici su većinom odbacili juče i Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2016. godinu. SDS je podržao Izvještaj. Kako gledate na odluku Doma?

PANDUREVIĆ: To je možda dalje pravljenje političkih turbulencija i političkog brloga, jer je sve ovo postalo tragikomično. Ovaj Savjet ministara BiH je pod datim političkim okolnostima radio koliko je može i uradio je jako mnogo. Recimo, ministar Šarović je u potpunosti realizovao svoj program. Neću reći da su svi ministri radili idealno. Vjerovatno su neki mogli mnogo više i mnogo bolje da urade. Ovaj Savjet ministara radi mnogo bolje od Vlade RS i mnogo bolje od Vlade FBiH. 

Očito je da to neizglasavanje njihovog Izvještaja nije zbog onog što piše ili ne piše u tom izvještaju. Štaviše, nismo čuli nijednu argumentovanu kritiku na taj izvještaj. To je plod političkog pozicioniranja i preraspodjele snaga, pa i plod kampanje za iduću godinu koja je ipak mnogo prerano počela. 

TV1: Danas i spekulacije da će zastupnici, vjerovatno na sljedećoj sjednici, glasati o povjerenju Vijeću ministara. Očekujete li da može biti izglasano nepovjerenje?

PANDUREVIĆ: Odgovorila bih jednom narodnom izrekom, ali ću se suzdržati od toga. Sami pokretač inicijative Milica Marković u svojoj izjavi je rekla da je ta inicijativa osuđena na propast. Dakle, oni unaprijed znaju da ne mogu smijeniti Savjet ministara. Čak i da ga smijene, to što se eventualno izglasa nepovjerenje u Predstavničnom domu, imamo sljedeći korak, a to je Dom naroda. Ako izglasate to i u Domu naroda, to ne znači smjenu Savjeta ministara, nego ono prelazi u tehnički mandat. Onda se ide na novog mandatara. Kako doći do novog mandatara? Ja ne vidim kako.

Opet se sve svodi na trougao - Savez za promjene, SDA i HDZ BiH. Nemate drugog rješenja, ne postoji. Lako je nešto smijeniti, ali šta je izlaz? Mi nemamo ništa protiv, ako ima nova većina koja može donijeti novog mandatara, neka izvole. No, oni to ne mogu. Njihov jedini cilj je ustvari pravljenje političkog brloga ovdje, umjesto da se bave nekim konkretnim stvarima i da se rješavaju problemi građana. Umjesto da se Vlade RS bavi tim kako da riješi pitanje Transportne zajednice, kako da konačno počnu funkcionisati radne grupe u okviru mehanizma koordinacije, Željka Cvijanović hoće da kaže: "Evo Denis Zvizdić je gori od mene". Mislim da svi nivoi vlasti treba da se bave onim zbog čega su ih građani birali, umjesto što građanima priređuju jeftine političke predstave.

TV1: Juče je otkazan i sastanak lidera koji je pokušao organizirati predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. Među onima koji nisu htjeli učestvovati na sastanku na kojem je trebao biti Milorad Dodik je i predsjedik SDS Vukota Govedarica. Kako gledate, generalno, na takve vrste sastanaka, radnih ručkova?

PANDUREVIĆ: Dragan Čović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, ima potpuno legitimno pravo, pa ako hoćete i obavezu, da saziva takve vrste sastanaka kako bi se riješila pitanja koja se tiču evropskih perspektiva BiH, odnosno problema koje imamo, recimo sada konkretno sa Transportnom zajednicom. Mi sa te strane zaista podržavamo njegovu inicijativu. 

S druge strane, mora se reći - ti sastanci treba da se održavaju u institucijama. Mi moramo procese odlučivanja vratiti u institucije. To je nekada međunarodna zajednica, da bi lakše vladala ovim prostorom, izmjestila sve na kružoke nekih lidera i onda su im tako lakše zavrtali ruke. Mi smatramo da se to treba vratiti u institucije. Spremni smo na razgovore sa svima i odazvati se Čovićevom pozivu, ali to treba da bude institucionalni sastanak i da se zna o čemu ćemo pričati. 

Mi stvarno nismo poželjeli Milorada Dodika, da predsjednik Vukota Govedarica sjedi sa njim i ćaska. Moramo znati šta su teme razgovora da bismo se adekvatno i kvalitetno pripremili za te sastanke. Možda je sa te strane bilo malo organizacionih propusta, ali vjerujemo da će Ćović za neku buduću inicijativu imati to u vidu i da će malo kvalitetnije biti pripremljen taj sastanak.

TV1: Kao i Vukoti Govedarici, mnogima je kao razlog nedolaska bilo prisustvo Milorada Dodika. Međutim kako gledate na ovakvu situaciju - kako riješiti problem ako ne pozvati nekoga ko je u ovom trenutku kočničar evropskog puta BiH, imajući u vidu problem u vezi sa Transportnom zajednicom?

PANDUREVIĆ: Nije problem predsjednika Govedarice da razgovara sa Dodikom o onome što treba da riješimo i što jedni bez drugih ne možemo da riješimo, poput pitanja Transportne zajednice. Problem je ako ne znamo, pozvani smo na sastanak na kojem ne znamo o čemu će se razgovarati. Mi nismo ljudi koji će u kafanama sjediti sa Miloradom Dodikom i voditi neke besplodne razgovore. Ne treba bježati od razgovora i mi nikome ne zamjeramo. Ne zamjeramo ni to što je Izetbegović sjedio u kafani sa Dodikom, niti što je Čović takođe sjedio u centrali HDZ-a sa SNSD-om i Dodikom. Svaki razgovor koji doprinosi rješenju nekih pitanja, mi podržavamo i pozdravljamo. Mislim da tu svi lideri treba da prevaziđu i one svoje lične sujete tipa "hoću sa ovim, neću sa onim", jer od tog građani nemaju nikakvu korist. 

TV1: Ne zamjerate česte sastanke Dodika i Čovića, ali ste im zamjerili odnos prema mostarskim Srbima?

PANDUREVIĆ: Česti sastanci nisu problem, ako vode rješavanju nekih pitanja. Problem je udruživanja dvojice protiv trećeg. Ne kažem da je o tome bilo riječi na ovom sastanku. Sastanci se trebaju organizirati da bi se nešto riješilo. Najbolje je da se organizuju na bazi dva entiteta i tri naroda. Dodik je podržao zakon o javnom RTV sistemu, za koji je ministar u Vladi RS Neđo Trninić poslao dopis da je to udar na RTRS. Koji je interes Dodika da ruši RTRS?! S druge strane Izborni zakon. On u demokratskim društvima nije stvar jedne ili dvije stranke i nije stvar samo vladajućih stranaka, već i pozicije i opozicije. S druge srane, ako je Dodik napravio HDZ-u ustupke kakve jeste, ne vidim šta je on dobio. Izuzev ako nije dobio nešto što ne znamo, ali treba da kaže. U četiri kantona, u kojima je HDZ ima većinu, Srbi još nisu konstitutivan narod. Mogao je makar to tražiti.

aleksandra-p-cms

TV1: Ide li u politici uvijek usluga za uslugu?

PANDUREVIĆ: Uglavnom. Mada ovdje ima i drugih stvari, ako govorimo o toj servilnosti Milorada Dodika. Meni se čini da je on postao agent hrvatske obavještajne službe.

TV1: Zbog čega?

PANDUREVIĆ: Kada krenete od podrške Prudskom sporazumu, od bespogovorne ćutnje na proslave „Oluje“, od načina na koji dočeka Kolindu Grabar Kitarović (op. a. predsjednica Hrvatske), koja ide proslaviti akciju „Maestral“ u kojoj je stradalo toliko Srba, Od toga da se odustane od tužbe za zločine nad Srbima u Mrkonjič Gradu, pa do toga da je predao jasenovačku građu Hrvatskoj... Taj njegov servilan odnos meni govori da je nečim ucijenjen. Nemam zdravologično objašnjenje.

TV1: Ucijenjen od?

PANDUREVIĆ: Od Hrvatske naravno. Nečim ga imaju u šaci, pa je dobar dječak.

TV1: BiH je u političkoj krizi. Može li se riješiti, s obzirom da je kampanja za izbore prerano počela?

PANDUREVIĆ: Voljela bih reći da može, ali ne može. Naše političke elite su dovoljno nesavjesne prema svima i svemu da bi narednu godinu posvetile onome zbog čega su nas ljudi birali. Nema onih koji su spremni povući hrabre poteze. Koji možda neće uzeti nekoliko političkih poena, ali će dugoročno imati koristi. Nema onih koji su spremni voditi narod i donositi odluke u interesu naroda. Sve se svodi na kalkulacije šta će to donijeti poene. U kampanju se ušlo prerano, ustvari nije ni stala nakon općih izbora 2014. godine. Jedino nam preostaje očekivati da će naredni izbori značiti eliminaciju takvih politika i političara.

TV1: Pojedini srbijanski mediji navode da EU, prije svih Njemačka, Holandija i Velika Britanija, razmatraju uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, a pogotovo nakon što BiH nije pristupila transportnoj zajednici, za što se kao krivac vidi upravo Dodik i SNSD. Očekujete li da nakon američkih, Dodik može doći pod sankcije i EU?

PANDUREVIĆ: Ne bi me iznenadilo. Neće me ni iznenaditi ako Dodik popusti oko transportne zajednice. Podsjetit ću vas da su imali tri stava u tri dana, a jedan je da ćemo to potpisati kada uđemo u EU. To je zaista bezobrazno, neodgovorno i šamar Srbiji. Pitanje je hoće li Dodik kapitulirati ili će se primjeniti neki mehanizmi. Moguće je da će doći do sankcija.

TV1: Burno je proteklih mjeseci bilo i u SDS. Izabrano je rukovodstvo i Glavni odbor. Je li se situacija smirila i šta očekujete od izbora 2018. godine?

PANDUREVIĆ: Situacija u SDS je redovna. Takvih stvari imate u svim strankama. Neko je zadovoljan, neko nije. Stranka živi i radi. Pripremamo program i inicijative koje će ići od jeseni. Iduće godine je kraj režima Milorada Dodika i SNSD u RS.

TV1: SDS u Savezu za promjene i dalje?

PANDUREVIĆ: Mi smo zajedno, naravno. 

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)