Sarajevo -1 °C Utorak 20.03.


24.07.2017. / 23:20h Intervjui - Adisa Omerbegović - Arapović za TV1

Plaćanje PDV-a po izdavanju fakture omča je oko vrata privrednicima

Plaćanje PDV-a po izdavanju fakture omča je oko vrata privrednicima
Odbijanja vlade da sasluša sve prijedloge koji se tiču Zakona o PDV dolazi zbog ograničenja s kojim se suočava, to jeste s nedostatkom novca u javnim kasama. Većina rješenja nemaju nikakvu kvalitetnu argumentaciju da su loša, ali ih se izbjegava primjeniti zato što zahtjevaju da neko promisli kako nadomjestiti taj novac u budžetima.

Nismo sposobni da „izađemo iz kutije“ reformske agende i sagledamo niz sistemskih problema koje ekonomija BiH ima, te kažemo – da – postoji način da se uštedi novac i iznađu nova fiskalna rješenja, kako bismo omogućili privrednicima lakše poslovanje, istakla je u razgovoru za TV1 profesorica ekonomije Adisa Omerbegović - Arapović. 

TV1: Brojne su teme razgovora na polju ekonomije, ali najaktuelnija svakako je transportna zajednica kojoj BiH nije pristupila zbog uvjetovanja iz RS. Kako komentirate da smo jedini u regiji ostali izvan ovog tijela?

OMERBEGOVIĆ - ARAPOVIĆ: Jedina država koja očigledno ima ovoliko veliki unutrašnji problem. Mislim da su politički akteri, koji svoju moć zasnivaju na konfliktima, shvatili da bi pristupanje Transpornoj zajednici značilo gubitak te iste moći koja dolazi iz konflikta, ali isto tako dokaz da se stvari u ovoj zemlji ne mogu lomiti preko koljena. Očigledno da su neki mislili da se može na taj način donositi odluka vezano za samu Transportnu zajednicu. Negativni ishod je kolektivni i to je najgore što se moglo desiti, ta sramota za cijelu BiH. Mislim da moramo shvatiti da je jedino rješenje traženje kompromisa i rješavanje tog unutrašnjeg konflikta. No, kao što sam već rekla, politička elita koja svoju oć zasniva na konfliktu, teško da će pokazati drugačije lice i pokazati upravo rješenje tog problema. 

TV1: Kolike su negativne posljedice?

OMERBEGOVIĆ - ARAPOVIĆ: Negativne posljedice su već u javnosti nekoliko puta izgovorene. Kratkoročno, izgubili smo 50-ak miliona evra za konkretne projekte, dugoročno mnogo značajnije. Sa ovakvim odlukama uvijek se postavlja pitanje da li je zaista evropski put, koji je integracijski put, put koji biraju političke elite od kojih trenutno zavisimo. Mislim da nije i mislim da i reformski proces i put ka EU njima odgovaraju u trenutku kada im trebaju sredstva od MMF-a ili nekog drugog izvora kreditiranja sa nekim konkretnim uslovima koji njih politički ne koštaju previše u tom trenutku. Kada im treba da ostanu na vlasti, oni biraju da zadovolje te trenutne uslove, ali dugoročno mislim da se ovim pokazuje da mi još uvijek nemamo političke aktere koji će se dogovoriti i koji će nas brže povesti ka Evropi ili ka Transportnoj zajednici.

TV1: Mnogo se, nakon inicijative predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, govori o carinskoj uniji na Balkanu. Mišljenja su oprečna. Ministar finansija BiH smatra da BiH ne treba biti članicom. Smatrate li vi da bi carinska unija donijela benefite BiH?

OMERBEGOVIĆ - ARAPOVIĆ: Trenutno bi mi ovakva odluka izgledala stihijskom. BiH je već odavno pristupila CEFTA-i i relaksirala je svoje trgovinske odnose do mjere da trenutno vidimo da mnogi trgovinski partneri, konkretno mislim na susjede, profitiraju od ovakvog odnosa i postavke, a BiH možda ima posljednju mjeru kontrole nad ovom politikom. Vjerovatno nismo čuli nikakve procjene kojima bi nam neko dokazao da su pozitivni efekti veći od onih negativnih, odnosno gubitka novčanih tokova koji bi rezultirali odmah kao konsekvenca odluke da uđemo u ovakvu zajednicu. 

Dakle, potrebna je zaista mnogo veća politička zrelost koja će reći koji su tačno benefiti, a šta gubimo. U konstalaciji odnosa, tačno razumijem zašto bi Srbija ovo predložila, jer zaista profitira u trgovinskim odnosima sa BiH. BiH zaista nema kapacitet da dodatno poveća svoj izvozni kapacitet u nekom kratkoročnom periodu. Ako me pitate koje su negativne konsekvence, vjerovatno je to gubitak novčanih tokova prihoda u državnoj kasi koji bi rezultirali kao rezultat ove odluke. 

TV1: Aktuelne su i dvije priče. Prva - o izmjenama zakonodavstva koje regulira PDV, a druga - o investicijama koje se dogovaraju direktno, bez tenderske procedure. Zaista veliki novci se okrenu kroz ulaganja na osnovi direktnog dogovora. Kako vi na to gledate?

OMERBEGOVIĆ - ARAPOVIĆ: Mislim da je ovo dio jednog koncepta rentijerske ekonomije, gdje je neko u poziciji moći da da neki ekonomski interes nekoj drugoj strani. Ukoliko niste metodom fer konkurencijske utrke zagarantovali da se takmičite za neku nabavku ili za neki ugovor iz kojeg ćete dobiti javni novac, onda to zaista zvuči kao dio rentijerstva, jer ste samo u poziciji da se nametnete na tržištu. Da ne govorim o tome da ovo otvara enormnu mogućnost za korupciju, a da ne govorim o tome da četvrti stub vlasti koji je u demokratijama revizorski izvještaj, revizori i institucije vrhovnog revizora u državama služe da bi se spriječilo ne samo da se troši novac na nelegalan način, nego da se neekonomično troši.

Ono što se trenutno dešava u našem tržišnom prostoru, posebno u javnom sektoru, jeste da imamo niz dokaza da se ne primjenjuje princip ekonomičnosti, pa se često i procedure izvrću naopačke. Ovo sve zvuči kao štimanje nekih ugovora nekome. Da bi se sve ovo izbjeglo, zaista je neophodno promijeniti i na kraju krajeva spriječiti ovakve prilike da se previše javnog novca troši kroz te direktne tenderske dogovore.

Čak i ako imamo te situacije, onda je zaista neophodno da se zakonodavac, kao onaj koji garantuje da se mišljenja revizora uvažavaju, kada već postoje dokazi da se u jednim ovakvim dogovorima desilo nešto što nije u interesu države ili što nije ekonomično ili ne odgovara ovom principu, mora ponašati odgovornije. Britanski premijer je vratio 11.000 funti zato što nije ekonomično koristio svoju moć u javnim nabavkama. Mislim da mi moramo osigurati da u milijonskim tenderima i u ovakvim dogovorima ne curi javni novac, jer nismo u poziciji da to radimo. Međutim, mislim da trenutna postavka, gdje revizori rade svoje, i u svijetu oni nemaju neku moć sankcionisanja, ali je zakonodavac onaj koji je odgovoran narodu dužan da ustvari osigura da kroz ovakve ugovore mi ne gubimo javni novac. To je ono gdje smo zakazali.

TV1: U augustu će biti spreman nacrt novog zakona o PDV-u u BiH. Povećava se prag za ulazak u sistem PDV-a. No, neće biti obuhvaćeni zahtjevi velikog broja privrednika da PDV isplaćuju po naplati potraživanja, a ne po izdavanju fakture. Takav zahtjev je politički već odbijen. Smatrate li da je urađena greška?

OMERBEGOVIĆ – ARAPOVIĆ: Mislim da odbijanja vlade da sasluša sve prijedloge koji se tiču Zakona o PDV, dolazi zbog ograničenja s kojim se suočava, to jeste s nedostatkom novca u javnim kasama. Većina rješenja nemaju nikakvu kvalitetnu argumentaciju da su loša, ali ih se izbjegava primjeniti zato što zahtjevaju da neko promisli kako nadomjestiti taj novac u budžetima. Nismo sposobni da „izađemo iz kutije“ reformske agende i sagledamo niz sistemskih problema koje ekonomija BiH ima, te kažemo – da – postoji način da se uštedi novac i iznađu nova fiskalna rješenja, kako bismo omogućili privrednicima lakše poslovanje.

Trenutna rješenja su omča oko vrata privrednicima, a posebno plaćanje PDV-a po izdavanju fakture. Ako bi bili oslobođeni toga, te morali PDV plaćati tek po naplati, demotivirala bi se loša praksa da mnogi prodaju prijavljuju tek nakon što naplate potraživanja. To podstiče lošu praksu, ali nema dovoljno sposobnosti i zrelosti da se sagleda sistem i kaže da je nešto nužno i potrebno privrednicima, posebno malim i srednjim preduzećima. Te kompanije i same teže pristupaju izvorima likvidnosti koja bi im omogućila da izdrže do trenutka kad naplate ono što su prodali. U BiH postoji matrica koja se mora prekinuti i teško je pronaći novac i okrenuti sistem naglavačke.

TV1: Institut za razvoj mladih KULT, koji je inicirao tu izmjenu, sada radi na pomijeranju roka plaćanja PDV-a sa 10. u mjesecu na poslijednji dan u mjesecu, te na smanjenju dnevne zatezne kamate sa 0,04 posto na 0,02 posto. Šta bi to značilo za privrednike?

OMERBEGOVIĆ – ARAPOVIĆ: Produženje roka do kojeg državi mogu platiti PDV je značajan za male kompanije koje taj novac nemaju. Vjerovatno ne mogu ni razviti svoje poslovanje do obima do kojeg bi mogli da imaju razumjevanje države.

TV1: Prije više od dva mjeseca imenovan je Ekonomski savjet Federacije, čiji ste član. Zadatak je savjetovati Vladu u vezi sa ekonomskom politikom, analizirati mogući uticaj zakonskih i podzakonskih akata, te predlagati eventualne mjere iz sfere ekonomije. Šta je do sada Savjet uradio?

OMERBEGOVIĆ – ARAPOVIĆ: Savjet je konstituiran. Nismo usvojili ni zaključke, u kojima je program rada koji trenutno definira plan rada kao dobar konferencijski projekat u kojem će članovi odvojeno razmatrati neke ekonomske oblasti. Meni to sve izgleda previše akademski. Još nismo dobili niti jedan zahtjev od Vlade, da se očitujemo i prodiskutujemo efekte nekih problema u ekonomiji. Čekat ću da Vlada postavi konkretno pitanje pred Savjet. Dovoljno je problema u FBiH, koračamo ka grčkom scenariju, bez dodatnih zaduženja nema novca za servisiranje postojećih zaduženja. Pitanja pred nama su u okviru reformske agende, koja nisu odgovorena na adekvatan način i da se zna šta će se desiti. Konkretno, s privatizacijom, reformom zdravstvenog sektora, trošenjem javnog novca... Postoji dovoljno oblasti gdje Vlada treba dobiti konkretne preporuke Savjeta. Tek tada ću vidjeti da je nezavisnost akademskog dijela javnosti, oslikan u Savjetu, iskorištena u potpunosti.

Ja se nisam složila s programom Savjeta, koji više liči na marketinški plan, da se opravda rad kroz neku konferenciju koja će desiti. Čekamo od Vlade da nam postavi zadatak, da se očitujemo kao Savjet. Fiskalna održivost je trenutno problem broj jedan. Borit ću se da ne ostanem u Savjetu koji je čisti marketinški trik.

TV1: Je li istina da svi članovi rade „pro bono“?

OMERBEGOVIĆ – ARAPOVIĆ: Ja sam odbila naknadu koja je nuđena članovima Savjeta, konkretno od jedne strane vlade.

TV1: A ostali?

OMERBEGOVIĆ – ARAPOVIĆ: To neka vam oni kažu. 

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba / TV1)