Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


22.07.2017. / 23:11h Loš - Alarmantni podaci

Trgovina djecom

Trgovina djecom
Bosna i Hercegovina ostaje prvenstveno zemlja porijekla žrtava trgovine ljudima koji se iskorištavaju u inozemstvu kao i u matičnoj državi. Prema podacima koje su dostavile bh. vlasti, tokom 2013. godine identificirano je 16 žrtava trgovine ljudima.

Taj je broj znatno porastao 2014. i iznosio je 49 ljudi, 2015. identificirano je 35 žrtava, a lani njih 45, navodi se u najnovijem izvještaju Vijeća Evrope o trgovini ljudima za BiH.

- Godine 2013. i 2014. većina žrtava bila su djeca, 30 djevojčica i 16 dječaka, a slijede žene, njih 16, i tri muškarca. Situacije se promijenila 2015. i 2016. godine te je više odraslih od djece identificirano kao žrtve, tačnije 53 odrasle osobe i 27 djece, od toga 54 žene i 26 muškaraca – dodaje se u izvještaju.

Kako se navodi, prevladavajući oblik eksploatacije od 2013. do 2016. bio je prisiljavanje na prosjačenje, ponekad kombiniran s drugim oblicima prisilnog rada.

- Seksualno iskorištavanje zabilježeno je kod 92 žrtve, praćeno seksualnom eksploatacijom kod 34 žrtve, uključujući jedan slučaj dječje pornografije. Također, bilo je pet identificiranih slučajeva trgovanja djecom u svrhu prisilnog ili uobičajenog braka. Većina žrtava su građani BiH, kojima se trgovalo unutar države. Zabilježeno je samo pet slučajeva trgovine stranim državljanima, dvije žrtve su iz Srbije, jedna iz Hrvatske, jedna s Kosova i jedan državljanin Šri Lanke – ističe se u izvještaju.

Vijeće Evrope u izvještaju navodi da su građani BiH posebno u opasnosti, jer zbog teške ekonomske situacije veliki broj njih primoran je tražiti posao u inozemstvu, što znatno povećava rizik da postanu žrtve trgovine ljudima.

No, posebno zabrinjava zaključak Vijeća Evrope da se u našoj državi iz godine u godinu bilježi sve veći broj žrtava među djecom, a naročito onih kojima se trgovalo u svrhu prisilnog prosjačenja, prisilnog kriminala i seksualne eksploatacije.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak