Sarajevo -3 °C Srijeda 21.03.


17.07.2017. / 22:35h BiH - Jasmin Ahić za TV1

ISIL možda gubi rat, ali je spreman na bitke, prijetnje treba shvatiti ozbiljno

ISIL možda gubi rat, ali je spreman na bitke, prijetnje treba shvatiti ozbiljno
Prijetnje ISIL-a reisu-l-ulemi IZ u BiH, njegovom zamjeniku i muftijama treba shvatiti ozbiljno. Ovo nisu prve prijetnje, a ono što se može primjetiti je da ISIL nedvojbeno gubi rat, poručio je gostujući u Dnevniku TV1 Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu.

"Ali je još spreman za određene bitke. U tom smislu i dalje radi na pozivanju onih, koji možda i nisu u sistemu ISIL-a, pa treba biti ozbiljan i spreman, a što naše agencije za provedbu zakona i jesu. Na svaku ozbiljnu prijetnju agencije, bez obzira odakle, treba podići nivo sigurnosti, a kako bi preduprijedili terorističke akte“, naglasio je Ahić u Dnevniku TV1.

Podsjeća Ahić i na to da je BiH već imala problema s terorizmom. 

"Nakon toga smo promjenili, osim zakonske regulative i strukturu unutar agencija. Fokus smo postavili na međusobnu komunikaciju“, objašnjava Ahić.

Osvrnuo se na regulativu koja omogućava kontrolu internet oglašavanja terorističkih grupa. 

"Mislim da nije realno imati mogućnost isključivanja internet portala koji je registrovan van BiH. Moguće je možda, a bilo je i primjera, kazniti govor mržnje koji dolazi iz BiH. To je polje na kojem će se ubuduće insistirati i na kome BiH može napredovati“, kaže Ahić.

Zbog neodgovornih političara stekao se dojam da OSA ne radi svoj posao. Da radi nezakonito, kaže Ahić.

"Ministar sigurnosti Dragan Mektić je pozicionirao stvari. Nemojmo izgubiti iz vida da je OSA tajna služba koja radi posao u tajnosti. Kada ima ovakve udare, potrebno je upoznati javnost da neke stvari štete službi. To se unutar politike ne smije dešavati. Došlo se u fazu kada se neozbiljni ljudi trebaju početi sankcionirati“, smatra profesor.

Komentirao je i izjavu Milorada Dodika da u BiH i danas djeluju organizacije koje podržavaju terorizam.

"Vrlo neozbiljno, proizvoljno. Jasno mi je da političari imaju svoje stilove, da grade harizmu, ali predsjendik jednog entiteta da iznosi takve tvrdnje bez dokaza, a nadam se da ćemo ih vidjeti, je neozbiljno, unosi strah i dodaje ulje na vatru koju su sami zapalili“, kaže Ahić. 

Zaključio je da više niko, nakon nekoliko dana, ne govori o meritumu problema, o zaključcima poslanim Parlamentu, koji će imati problem da suspenduje predsjedavajućeg Komisije za kontrolu rada OSA-e (op. a. Nikola Špirić), a koji je vrlo nekorektno i neozbiljno izašao u javnost“, smatra Ahić. 

POGLEDAJTE INTERVJU

(Vijesti.ba)