17.07.2017. / 14:17h Politika - Načelnik Jajca

Hozan: Moramo slušati glas građana, posebno omladine

Hozan: Moramo slušati glas građana, posebno omladine
Edin Hozan, načelnik Jajca u drugom mandatu, u intervjuu za Fenu govori šta je Općina Jajce uspjela da uradi za svoje sugrađane, ali i o onom što bi još trebala , kao i o laganijim tema poput kulture i problema stadiona u Jajcu.

Navodeći neke od najvažnijih a realiziranih projekata načelnik Hozan kaže da je završen i pušten u rad vodovod za naselje Vlasinje (250 domaćinstava), konačno riješeno pitanje vodosnabdijevanja,u okviru velikog projekta "vodosnabdijevanje i kanalizacija" (još je u toku) je rekonstruiran gradski vodovod (investicija oko dva miliona KM), te stvoreni uvjeti da se vodom snabdije nekoliko naselja na desnoj obali Vrbasa (jedna podfaza tog projekta se trenutno realizuje investicija je oko 1,7 miliona KM).

- Cijeli projekt se završava krajem 2018. i ukupna investicija će iznositi oko 15 miliona KM. Napominjem da su sredstva osigurana iz granta koji smo dobili od EIB-a od 2,5 miliona KM, kredita  od 3,2 miliona eura, a  ostatak su općinska sredstva. Mogu reći da smo općina koja najviše investira u ovoj oblasti u našem kantonu pa i šire -kazao je Hozan.

Načelnik Hozan također ističe  da je usvojen  prostorni plan općine i dva urbanistička projekta i na taj način stvoreni  uvjeti  za investiranje (jedna velika investicija je upravo u toku-izgradnja Bingo trgovačkog centra). Potrebno je još intenzivnije, brže i bez gubljenja vremena raditi na ovakvim projektima koji osiguravaju i investicije  te radna mjesta.

Između ostalog, pokrenuta su dva projekta koji imaju za cilj zapošljavanje i to: samozapošljavanje u poljoprivredi i zanatstvu gdje ova općina na godišnjem nivou finansira  obaveze po osnovu poreza i doprinosa i Start up program gdje finansijski (do 15.000,00 KM) podržava biznis ideje za mlade do 35 godina. Ovaj program ide već dvije godine i očekuje se da će postojati sve veći interes.

- Također, želim istaći da smo u proteklom mandatu realizovali i beskamatnu kreditnu liniju za naše privrednike putem Vakufske banke, na raspolaganju je bilo milion KM. Njih 15-ak su uzeli najpovoljniji mogući kredit s nula posto kamate. Cilj ovog programa je također razvoj, zapošljavanje  te ovakve programe realizovat ćemo  i ubuduće – kazao je.

Ističe da je Općina Jajce od  Vlade Federacije BiH na neograničeno korištenje dobila bivšu kasarnu 'Kamenice' koju će pretvoriti u poslovnu zonu.

- Bilo je dosta novih projekata u oblasti turizma, za nas posebno važnoj oblasti. Ističem izgradnju info centra uvođenje free wi-fi zone u gradu i na jezerima (prostor oko mlinčića), led rasvjeta na mlinčićima. Ali posebno ističem dvije nove manifestacije i to Sajam turizma i ekoproizvoda (STEP), te Skokove s vodopada. U toku je izrada aplikacije "Turistički vodič" za Jajce. Tzv. Beta verzija je već u upotrebi od ovogodišnjeg sajma.Dakle, dosta smo radili ali može još bolje, jer je evidentno da grad oskudijeva smještajnim kapacitetima, u sezoni posebno, a nismo još ništa uradili da stvorimo uslove za jednu ovakvu investiciju koja bi za naš grad imala višestruki značaj. Poboljšanje turističke ponude i nova radna mjesta - kazao je.

Govoreći o raspodjeli vlasti u Općini načelnik Jajca Edin Hozan kaže da  je raspodjela vlasti  prije svega posljedica izbora i svakako je želja političkih partija da nakon postizanja određenog izbornog rezultata i učešća u lokalnoj vlasti zauzmu određene pozicije i da se posredstvom svojih kadrova dokazuju. Ističe da od onih koji  dobiju mandate treba tražiti bolje rezultate i veću odgovornost.

Pozorišne /Kazališne igre Bosne i Hercegovine zaštitni  su znak Jajca, a o  značaju igara i  mogućnosti da se teret finansiranja  Igara prenese s  ove općine i na druge nivoe vlasti načelnik Jajca kaže da je riječ o najvećoj i najznačajnijoj  kulturnoj  manifestaciji, s najdužom tradicijom u Jajcu.

- Općina će sve učiniti da se Pozorišne/Kazališne igre BiH nastave održavati. Imajući u vidu da su ovo igre Bosne i Hercegovine, ako želimo da dođe do unapređenja, poboljšanja i sadržajnog obogaćivanja potrebno je da se značajnije uključe viši nivoi vlasti - rekao je.

Govoreći o učenicima srednjih škola  koji su se uspjeli izboriti protiv podjela  rekao je da su građani Jajca ponosni na srednjoškolce, ali i na sve one koji su njih podržali.

- Oni trebaju biti primjer mnogima u cijeloj BiH. Ono što je najvažnije  jeste postignuti cilj. Mi moramo slušati glas naših građana, posebno omladine na kojoj leži budućnost - kazao je.

Jajce ima i svoj nogometni klub, Metalleghe, koji je prošle godine  prvi put uspio da se izbori za status u Premijer ligi. Nažalost, zbog  neuvjetnosti za igranje utakmica nakon godinu dana ponovo se vratio u Prvu ligu. Građani Jajca problem vide u tome što  njihov Metalleghe zbog nemogućnosti igranja na vlastitom stadionu gostovao  kao domaćin u Travniku i Banjoj Luci.

- Mogu se složiti da je i to jedan od razloga, glavni, ali i bez toga su bili veoma blizu, trebalo je malo više sreće. Imali su sve u svojim rukama tri kola prije kraja. To je za njih jedno veliko iskustvo koje će sigurno dobro doći u budućnosti-kazao je Hozan komentirajući zbivanja s jajačkim nogometašima, te dodavši da je teško dati precizan odgovor kad će biti riješeni i problemi sa  stadionom  i izrazivši nadu da bi to ipak moglo biti  brzo, ove godine.

Načelnik Jajca Edin Hozan, diplomirani je inženjer mašinstva, a rođen je 6. novembra 1973. godine u tom gradu.  Od 2003. do 2009. godine radio je kao profesor informatike i stručnih predmeta u Srednjoj strukovnoj školi u Jajcu.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!