17.07.2017. / 12:43h Politika - Ministar sigurnosti BiH

Mektić odgovorio na optužbe RTRS

Mektić odgovorio na optužbe RTRS
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ponovo se našao na udaru kritika RTRS-a, koja je u Dnevniku izvijestila da politiku ministra sigurnost BiH kreira bivši pripadnik odreda "El Mudžahid". Kako je u Dnevniku RTRS-a rečeno, radi se o Adnanu Dlakiću, koji u Ministarstvu sigurnosti BiH radi kao stručni saradnik za borbu protiv privrednog kriminala i koji je, navodno, jedan od najbližih saradnika ministra Mektića. Ovo je potvrdio Dževad Galijašević, predstavljen kao ekspert za terorizam.

Ministar Mektić pojasnio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da u njegovom Kabinetu radi Adnan Dlakić, koji je sedam godina radi u Ministarstvu, a koji je, kako je naveo, početkom rata imao deset godina.

"Mi imamo Adnana Dlakića, zaposlenog u Ministarstvu, ali to nije taj. Zamijenili su identitet. Kako će sada nadoknaditi štetu Adnanu Dlakiću i njegovoj porodici", pita Mektić.

On je dodao da je Dževad Galijašević bio u Maglajskoj brigadi, te naveo da su u Galijaševićevoj zoni odgovornosti bili pripadnici El Mudžahid grupe, koji su ubijali Srbe.

"U logoru u Gostoviću su ritualno odsjecane glave Srbima, a Galijašević je znao za to. Zato kazem, njemu nisu ruke krvave do lakata, nego do ramena", rekao je Mektić.
On se osvrnuo i na slučaj Borisa Grujića, bivšeg radnika Bel televizije, koji je nedavno poručio da "ima dokaze koji inkriminišu generalnog direktora RTRS-a Draška Milinovića i urednika Informativnog programa Sinišu Mihailovića”. Grujić je ustvrdio da  je prisustvovao sastancima na kojima je “Mihailović davao novac Goranu Suvari kako bi vodio hajku protiv Dragana Mektića”.

"Boris Grujić koji je bio u prijateljskim odnosima i učestvovao u svemu tome, odlučio je da progovori", napomenuo je Mektić.

On je podsjetio da Grujić tvrdi da je Siniša Mihajlović nosio pare Goranu Suvari kako bi Suvara kompromitovao opoziciju i Mektića.

"Grujić je juče posvjedočio da je Mihajlović Suvari dao moj broj kako bi me on zvao i kako bi se pokazalo kako ja komuniciram sa kriminalcem, a glavni i odgovorni urednik RTRS odlazi u Novi Sad kod lica za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica i nosi mu, čini mi se, 70 hiljada evra", rekao je Mektić.

On je mišljenja da RTRS sada urušava ugled Grujića tvrdeći da on prijeti radnicima ove televizije.  

"Oni kažu da Grujić nema kredibilitet jer ima protiv njega anonimna prijava. A Suvara za kojim je propisana Interpolova potjernica, ima kredibilitet?!", konstatovao je ministar sigurnosti BiH.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još