16.07.2017. / 21:24h Svijet - May oslabila nakon neuspjeha na izborima

Previranja u britanskoj vladi, otimaju se za posao premijerke May

Previranja u britanskoj vladi, otimaju se za posao premijerke May
Viši vladini dužnosnici uvjerili su se u potrebu postupnog izlaska iz Europske unije kako bi se zaštitilo gospodarstvo Velike Britanije, rekao je britanski ministar financija Philip Hammond.

Ministar za Brexit David Davis odlazi sutra u Bruxelles na prvi cjeloviti krug pregovora, a dužnosnici EU-a nadaju se da britanska vlada, koja će sada iznijeti precizne prijedloge o nekoliko važnih pitanja, ima namjeru požuriti kada se radi o postizanju dogovora prije izlaska Britanije iz EU-a 2019.
 
Hammond, koji je podržavao ostanak u EU na prošlogodišnjem referendumu, smatra se glasom tzv. 'mekog Brexita' u vladi premijerke Therese May. On se zalaže da se prednost da trgovinskim vezama s EU, a ne zaustavljanju imigracije.
 
Pošto je May oslabila nakon neuspjeha na izborima prošli mjesec kada su njezini konzervativci izgubili parlamentarnu većinu, britanski listovi su tijekom vikenda bili puni priča o unutrašnjoj borbi u vladi dok se kolege navodno otimaju za njezin posao.

Hammond bi mogao naslijediti May
 
Hammond, na kojeg se gleda kao na potencijalnog nasljednika Therese May, opetovano je govorio o potrebi tranzicijskog dogovora u koji bi se unijelo što je više moguće postojećih odredbi i tako smanjio utjecaj na gospodarstvo, prenosi Hina.
 
Hammond je rekao da većina njegovih kolega sada prepoznaje da je to "ispravan i osjetljiv put kojime treba ići".
 
"Prije pet tjedana ideja o tranzicijskom razdoblju bila je dosta nov koncept. Mislim da će se sada vidjeti kako gotovo svi u vladi prihvaćaju da će biti neka vrsta tranzicije", rekao je Hammond za televiziju BBC.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!