16.07.2017. / 20:23h Svijet - Pojačane mjere sigurnosti

Uz dodatne kontrole Izrael je otvorio vrata kompleksa Al Akse

Uz dodatne kontrole Izrael je otvorio vrata kompleksa Al Akse
Vlasti Izraela u popodnevnim satima otvorile su jedan od ulaza u kompleks Al Akse, a otvaranje i preostalih ulaza se očekuje nakon postavljanja detektora za metal koji su uvedeni kao nova mjera kontrole za posjetioce, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su u petak okupirale kompleks Al Akse i zabranile ulazak vjernicima i turistima, izraelske snage sigurnosti danas su otvorile kapiju Al Asbat i uz dodatne kontrole puštaju posjetioce u kampus.

Izraelske vlasti puštaju posjetioce u kampus bez ograničenja kada je u pitanju njihova starost. Ranije je izraelska policija nerijetko zabranjivala ulazak muslimanima mlađim od 40 ili 50 godina.

S druge strane, nekoliko stotina muslimana se protivi uvođenju novih kontrolnih mjera na ulazima u kompleks Al Akse, pa su danas odbili proći kroz postavljene detektore metala, a među njima je bio i direktor Al Aksa vakufa Omer al-Kiswani.

Negodujući uvođenje novih kontrolnih mjera, mnogi Palestinci su i danas podne-namaz klanjali ispred kompleksa Al Akse.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu kasno sinoć je otputovao u posjetu Parizu, a tom prilikom je kazao da je naredio da se kompleks Al Akse otvori, ali da se uvede dodatna sigurnosna mjera u vidu kontrola na ulazima u kompleks pomoću metalnih detektora.

“Instalirat ćemo i kamere kako bi video nadzorom kontrolirali sve što se događa u kompleksu. Odlučio sam da u nedjelju otvorimo kompleks za posjete, ali uz pojačane mjere sigurnosti“, kazao je Netanyahu.

Izraelske snage su u petak blokirale Al Aksu i zabranile ulazak muslimanima u taj sveti kompleks. Prvi put su Palestinci džumu-namaz klanjali van kompleksa Al Akse još od 1967. godine kada je Izrael okupirao Jerusalem. U petak su izraelske snage ubile trojicu Palestinaca kod Al Akse, a u neredima su poginula i dva izraelska policajca.

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!