16.07.2017. / 19:59h Svijet - Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Turska i Njemačka da riješe spor oko posjeta bazama

Stoltenberg: Turska i Njemačka da riješe spor oko posjeta bazama
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas ministre spoljnih poslova Turske i Njemačke da riješe međusobne nesuglasice u vezi sa posjetama njemačkih poslanika vojnicima u vazduhoplovnim bazama NATO-a u Turskoj, što je dio šireg spora između dvije saveznice.

Ankara je odbila da dopusti njemačkim poslanicima da posjete vojnike u dvijema vazduhoplovnim bazama, navodi Reuters, napominjući da njemački vojnici doprinose misiji vazdušnog nadzora NATO-a u Koniji, 250 kilometara južno od turske prijestonice, dok su njemačke trupe koje su bile stacionirane u drugoj bazi, u Indžirliku, u međuvremenu premještene u Jordan.

NATO je saopštio da je Stoltenberg u petak pozvao šefa njemačke diplomatije Zigmara Gabrijela i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, i zatražio od njih da riješe spor.

"Nadamo se da će Njemačka i Turska moći da dogovore datum posjete prihvatljiv za obje strane", rekao je portparol NATO-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, u intervjuu za televiziju ARD, da bi njemačkim poslanicima trebalo omogućiti da posjete vojnike Bundesvera u vazduhoplovnoj bazi NATO-a u Koniji, dodavši da su potrebni pregovori kako bi se našlo riješenje, i to, kako je navela, uz pomoć NATO-a, prenosi Tanjug.

Njemačke oružane snage su pod kontrolom parlamenta i Berlin ističe da poslanici moraju imati pristupa svojim vojnicima, napominje britanska agencija.

Inače, Njemačka je odbila da izruči tražioce azila za koje Turska tvrdi da su bili umiješani u pokušaj puča prošle godine, dok Berlin traži oslobađanje njemačkog novinara turskog porijekla.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još