16.07.2017. / 14:12h Politika - Potpredsjednik SDS-a

Ćuzulan: Umjesto rasipništva, Vlada RS-a da nadoknadi štete od požara

Ćuzulan: Umjesto rasipništva, Vlada RS-a da nadoknadi štete od požara
Potpredsjednik SDS-a Dragan Ćuzulan pozvao je vlast u RS-u da, kako je naveo, umjesto luksuza i rasipništva najviših funkcionera, uloži sredstva za nabavku kanadera ili helikoptera za gašenje požara, s kojima se i ove godine bore stanovnici Hercegovine.

Ćuzulan je ukazao da je veliki požar, koji je zadesio općinu Ljubinje, i širio se prema Trebinju, napravio ogromnu štetu tom ionako siromašnom i nerazvijenom kraju.
 
-S vatrenom stihijom bore se, prvenstveno, seoska domaćinstva i ljudi koji na tom području svim snagama rade za koru hljeba – naveo je Ćuzulan.
 
Vlada RS mora, istakao je, odmah da reaguje i sanira štetu najugroženijim na požarima zahvaćenim krajevima Ljubinja i drugih hercegovačkim općina.
 
-S obzirom da se ovakvi i slični požari dešavaju svake godine, pozivamo Vladu da umjesto ličnog rasipništva uloži sredstva u stvarne potreba naroda tog kraja – rekao je potpredsjednik SDS-a.
 
Općinu Ljubinje prije tri dana zahvatio je veliki požar, najveći dosad koliko pamte stariji stanovnici te hercegovačke općine. Gorilo je nisko rastinje, uništeni su brojni poljoprivredni usjevi, a izgorjela je jedna kuća, te štale i pomoćni objekti s šest grla stoke.
 
Uz velike napore vatrogasaca i mještana veliki dio požarne linije danas je stavljen  pod kontrolu, a jedino je kritičan krak od Pustipuha prema Obziru koji bi, u slučaju jačeg vjetra, mogao da se spusti na magistralni put Ljubinje-Trebinje, izjavio je starješina Vatrogasne brigade Ljubinje Miodrag Ilić.
 
Po podacima Civilne zaštite RS-a još tri požara bila su jučer aktivna u Hercegovini, na lokalitetima Orašje u Trebinju, Mekoj Grudi u Bileći i Međevićima u Gacku.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!