14.07.2017. / 11:15h Zanimljivosti - Tradicionalni kolač

Slovenski poduzetnik će u SAD izvoziti "The Poticu", kolač iz Melanijine mladosti

Slovenski poduzetnik će u SAD izvoziti
Slovenska orahnjača koju su proslavili papa Franjo i Melania Trump prodavat će se u SAD-u kao smrznuti desert, zahvaljujući poduzetniku iz Ljutomera Borutu Babiču, direktoru firme IR Pharma i šefu projekta "The Potica goes to America", kako je nazvao svoju promotivnu kampanju osvajanja velikog američkog tržišta tom slasticom.

Tradicionalni bogati slovenski blagdanski kolač, postao je slavan i u svjetskim razmjerama kad je papa 25. maja, prilikom audijencije za američki predsjednički par u Vatikanu, Melaniju šaljivo upitao čime hrani supruga, da li poticom, čime je slovenskoj deliciji osigurao globalnu prepoznatljivost.

Babič svojim budućim američkim kupcima obećava da će "The Potica" koju za njega peče partnerska firma Sastela, imati isti okus kakvog se sjeća papa Franjo, kad su ga njome počastili prijatelji, argentinski Slovenci, dok je živio u rodnom Buenos Airesu.

"The Poticu" ćemo u SAD-u prodavati kao duboko smrznuti proizvod jer su Amerikanci na to navikli, ali iz posve prirodnih sastojaka i bez konzervansa jer kupci na to tamo jako paze, kazao je Babič za novi broj ljubljanskog sedmičnika "Mladina".

Već imamo brend, ambalažu i prototip proizvoda kojim su se oduševili naši iseljenici u SAD-u, a uskoro očekujemo i dozvolu američke agencije za hranu i lijekove (FDA) da krenu prve pošiljke, kaže Babič.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!