14.07.2017. / 09:46h Regija - Ivica Dačić

Postoji bojazan da će se tema ulaska u EU sve više odugovlačiti

Postoji bojazan da će se tema ulaska u EU sve više odugovlačiti
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija postavila pitanje vremena ulaska u EU jer postoji bojazan da će se ta tema sve više odugovlačiti.

Dačić je naveo da u EU počinju pregovori o budžetu za narednih sedam godina, kao i da je postavljanje pitanja ulaska novih članica u ovom trenutku ključno, jer treba znati da li će Brisel u svom budžetu predvidjeti sredstva za to.

On je izjavio za RTS da Srbija ne bježi od odgovornosti i da će uraditi ono što je potrebno za otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU, ali da građani treba da znaju kakva je predviđena dinamika EU za prijem novih članica.

"Naravno, niko ne može da kaže sada tačno koja će to godina biti, ali mi imamo jednu specifičnost, što posebno otežava naš položaj, a to je da je sve što radimo na evropskim integracijama na neki način uslovljeno pitanjem Kosova i Metohije, odnosno dinamikom i razvojem dijaloga sa Prištinom u Briselu. To nije pošten pristup", napomenuo je Dačić.

On je istakao da Srbija u svom evropskom putu mora da štiti nacionalne interese i potreban joj je "srpski put u EU".

Odgovarajući na pitanje da li samit zapadnog Balkana u Trstu vidi kao zamjenu za evrointegracije, Dačić je naveo da se Srbija ne plaši regionalizacije.

"Neke druge zemlje koje potiču iz naše bivše zemlje se plaše da to nije neko obnavljanje Јugoslavije", kaže Dačić.

On je ocijenio da je potrebno da zemlje regiona otvoreno sarađuju i iznose stavove jer će to doprinijeti jačanju odnosa i bržem ulasku u EU.

Kada je riječ o samitu u Trstu u kome je Srbija potpisala veliki broj sporazuma, Dačić je istakao da je to dokaz da Srbija ozbiljno radi na planiranju projekata na osnovu kojih dobija sredstva.

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još