14.07.2017. / 08:09h Ljepota i Zdravlje - Bizaran razlog

Novo istraživanje pokazuje da je mirisanje hrane povezano s debljanjem

Novo istraživanje pokazuje da je mirisanje hrane povezano s debljanjem
Naučnici sa Univerziteta Berkeley iz Kalifornije otkrili su da miris hrane igra važnu ulogu u načinu na koji tijelo procesuira kalorije te da samim mirisom hrane prije jela možemo potaknuti nakupljanje viška kilograma.

Studija je provedena na miševima, a otkriveno je da miševi koji nisu mirisali hranu nisu dobili na težini. S druge strane, miševi koji su prije jela mirisali hranu udvostručili su svoju tjelesnu težinu.

Iako je studija provedena na miševima, a ne ljudima naučnici ističu da je ova povezanost fascinantna. Rezultate studije objašnjavaju tvrdnjom da je osjet mirisa povezan s odlukom tijela da skladišti masnoće umjesto da ih sagorijeva.

Studija je objavljena u časopisu "Cell Metabolism", a naučnici se nadaju da će rezultati ove studije biti od pomoći osobama koje imaju poremećaj u ishrani te osobama koje se bore da izgube na težini.

"Dobitak tjelesne težine ne mjeri se samo unosom kalorija. Ukoliko utvrdimo da je i kod ljudi miris povezan s debljanjem, moći ćemo napraviti lijek koji ne utječe na miris ali blokira metaboličke sklopove. To bi bilo nevjerovatno", rekao je Andrew Dillin, jedan od autora studije.

(Vijesti.ba / Klix.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!