13.07.2017. / 22:21h Regija - Predsjednik Vlade Hrvatske

Plenković: Otvorena pitanja sa susjedima rješavati bilateralno i kroz dijalog

Plenković: Otvorena pitanja sa susjedima rješavati bilateralno i kroz dijalog
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković je sastanak hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH ocijenio pokazateljem hrvatske spremnosti na rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima bilateralno i kroz dijalog, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je izvijestio ministre na sjednici Vlade o svom sudjelovanju, u pratnji ministrice gospodarstva Martine Dalić i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, na jučer održanom sastanku na vrhu Berlinskog procesa u Trstu.

Istaknuo je kako je u Trstu održan "bogat i sadržajan program koji ima za cilj staviti u fokus gospodarski razvoj zemalja jugoistoka Europe u kontekstu politike proširenja Europske unije i pristupnoga procesa".

Ocijenio je kako je "dobro da je Hrvatska za tim stolom je je to jedinstvena prilika za čelnike nama susjednih država da razgovaraju sa ključnim članicama Europske unije i izvijeste o svom napretku i boljoj međusobnoj suradnji".

Plenković je ocijenio kako je Berlinski proces ove godine bio vrlo koristan, posebno za brojne infrastrukturne projekte koji se financiraju iz IPA fondova. Za Hrvatsku je to koridor  5c, odnosno 33 kilometra od Osijeka do mađarske granice, kazao je premijer Plenković, poručivši kako je taj koridor važan i za razvoj Bosne i Hercegovine.

Plenković je kratko izvijestio o važnosti prošlotjedne zajedničke sjednice hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH održane u Sarajevu.

"Mislim da je to bio referentan, gotovo povijesni događaj u odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prvi put u povijesti, u 26 godina neovisnosti, da smo kao Vlada otišli u Sarajevo", kazao je premijer.

Pet potpisanih sporazuma na zajedničkoj sjednici okarakterizirao je kvalitetnima i konkretnima.

"To je događaj koji će pokazati da i na ovom planu našeg susjedstva možemo rješavati brojna pitanja koja su na dnevnom redu", poručio je hrvatski premijer.
 
Dotaknuo se uvodno i svog jučerašnjeg razgovora sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom te ponovio kako je presuda Arbitražnog suda za Hrvatsku nevažeća od konsenzualne odluke Sabora 2015. godine.

Najavio je uzvratni posjet premijera Cerara u rujnu ove godine kada će razgovarati o cijelom nizu otvorenih pitanja koja postoje u odnosima među dvjema državama, a koje opterećuju odnose niz godina, poručio je.

Plenković je istaknuo važnost trgovinske razmjenu sa Slovenijom u iznosu od 3,7 milijuna eura, kao i značajnu turističku razmjenu.

Poručio je kako je za Hrvatsku način rješavanja graničnog spora isključivo bilateralnim putem.

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!