Sarajevo 20 °C Utorak 24.04.


10.07.2017. / 22:40h Loš - Pristup BiH transportnoj zajednici

Opstrukcije Vlade RS

Opstrukcije Vlade RS
U Briselu je veoma loše odjeknula vijest o blokadi pristupa Bosne i Hercegovine transportnoj zajednici. Direktno je spomenuta Vlada Republike Srpske od koje se traži da ne vuče cijelu BiH u potpunu izolaciju - izjavio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije (EU) u Briselu.

Visoka predstavnice EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini zatražila je da se opstrukcija vlasti RS-a prekine jer će BiH biti jedina zemlja koja neće pristupiti ovoj transportnoj zajednici.

Šarović je kazao da je i Srbiji napravljena loša usluga jer je Beograd izabran za sjedište transportne zajednice.  

- Nemamo puno vremena da se stvari isprave, ali mi ćemo i dalje insistirati i tražiti od nadležnih vlasti da daju saglasnost za pristup BiH ovom važnom tijelu. U suprotnom, rizikujemo da ostanemo bez značajnih sredstava i u ovoj oblasti  - istakao je.

Na današnem sastanku u Briselu razgovarano je o pretpristupnim strategijama nakon izvještaja Evropske komisije za prošlu godinu, bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma, ali i o aktuelnim dešavanjima u BiH i na zapadnom Balkanu. Sastankom je predsjedavala Mogherini, a delegaciju BiH predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, saopoćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak