10.07.2017. / 15:47h Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

Mala škola evropskih vrijednosti - poraz sovjetskih principa HDZ-a

Mala škola evropskih vrijednosti - poraz sovjetskih principa HDZ-a
Njemačka i Hrvatska u pogledu BiH imaju različite poglede. Naime, Njemačka inzistira da BiH bude uređena kao građanska država, što je koncept po kojem građanin prava crpi i uživa kao građanin i pojedinac, a ne kao pripadnik etničke skupine i kao takav primjenjiv je u većini država, a Hrvatska se tome protivi, piše Večernji list.

Dodaju da su zvaničnici Njemačke i Hrvatske u posljednih osam mjeseci iza zatvorenih vrata vodili žestoke okršaje. 

Njemačka očito čvtsto brani građanski princip na kojem je utemeljena i Evropska unija ali i sama Njemačka. Ono što Hrvatski zvaničnici, kako iz Hrvatske tako i iz Bosne i Hercegovine nastoje prezentirati kao "evropske vrijednosti" u suštini je zakonodavstvo utemeljeno na principima narodne demokratije, odnosno sovjetskom modelu narodnog predstavništva koji je istorijski potpuno poražen i predstavlja suštinsku negaciju evropskih vrijednosti, evropskih pravnih normi i u direktnoj suprotnosti sa evropskom pravnom stečevinom, o čemu smo već ranije decidno pisali.

Ako hrvatskim zvaničnicima, na Balkanu uspijeva da zaostale koncepte državno-pravnog uređenja ovdje predstave kao "evropske", očito je da u samom središtu Evropske unije, i Njemačkoj, kao nositelju evropskih vrijednosti nešto poput toga ni u najluđim snovima ne mogu podvaliti. 

Ideja o etničkom izvorištu građanskih prava, zatim ideja o državni kao o političkoj zajednici naroda (etničkih skupina), a ne zajednici građana (citoyens), nesumnjivo je bliža i suštinski je istovjetna sovjetskom pravno-političkom sistemu, a suprotna je evropskim idejama o državi kao o zajednici građana, koji su ravnopravni, jednaki pred zakonom, na cjelokupnoj teritoriji, neovisno o krvnoj, etničkoj, rasnoj i bilo kojoj drugoj identitetskoj pripadnosti. 

Za razliku od sovjetskog, u evropskom, naprimjer – u njemačkom političko-pravnom sistemu, nije bitno da li si crnac, Turčin ili etnički Nijemac, ako si građanin Njemačke, ako imaš njemački pasoš – jednak si pred zakonom u cijeloj Njemačkoj. Ne treba ti interni pasoš. Zato što su evropske države zajednice građana, a SSSR je bio zajednica naroda. 

Upravo po prijedlozima HDZ-a, Bosna i Hercegovina treba da (p)ostane zajednica naroda, kako bi nacionalne elite i dalje mogle parazitirati na naraciji o legitimnim predstavnicima, a ne građanska država odnosno država kao zajednica građana kao što su sve države Evropske unije, počev od Njemačke, pa čak  Belgije, koja je također zajednica građana a ne naroda, iako neki teoretičari konsocijacije žele podmenuti smiješnu tezu da je Belgija zajednica naroda.

Ovdje se dakako ne radi o politološkim definicijama koje se navodno ne mogu primjeniti na Bosnu i Hercegovinu, nego o osnovnim državno-pravnim principima na kojima je utemljena EU i bez čega BiH ne može biti dijelom EU. Po HDZ-ovim prijedlozima BiH ne može biti dijelom ničeg jer Sovjetski Savez već odavno ne postoji.

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još