Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


09.07.2017. / 23:59h Komentari - Renata Kasagić

Izumiranje opština

Izumiranje opština
Svima je već postalo jasno da je odlazak mladih iz BiH evidentan i to je neosporna činjenica. Međutim, odlazak mladih iz ruralnih sredina u gradove takođe je jedan od brojnih problema za koji se rješenje ne nazire.

Manje opštine i sela izumiru, i to je očigledno, ali nije još jasno šta lokalne zajednice preduzimaju u vezi s tim pitanjem. I dok Banjaluka, prema popisu iz 2013. godine, ima 87.036 fakultetski obrazovanih, u Kupresu je njih samo četvoro, dok Istočni Drvar ima 10, Krupa na Uni 13, a Istočni Mostar 14.

Mladi odlaze da se školuju, i koliko truda ulože u obrazovanje, jednako toliko se trude i da ostanu u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Bijeljini... kome to ne pođe za rukom, pokušava otići bar u neki manji grad u svojoj okolini.

Razlog je jasan. Koliko god grad bio mali, ipak pruža više mogućnosti nego selo ili manja opština.

Opravdanja pronalaze u činjenici da je lakše doći do zaposlenja, da je mnogo više stvari nadohvat ruke, što olakšava život i svakodnevicu, ali i da je to svakako bolja sredina za odgoj djece. Roditelji žele da im djeca imaju što kvalitetnije odrastanje. Priliku da se obrazuju, da se bave sportom, ali i drugim zanimanjima, uvijek će prije pronaći u gradu. Očigledno je da je škola sporta, tenis, plivanje ili neki drugi hobi kvalitetnija ponuda od igranja u pijesku ili na nekom obližnjem seoskom igralištu.

Ako pogledate većinu opština u BiH, nigdje nećete pronaći takvu koja pruža mogućnosti da u njenim granicama učite jezik, trenirate ili se školujete dalje od srednje škole. To je ključni razlog zašto mladi odlaze i ostaju u većim gradovima, a lokalne vlasti problem pronalaze u nedostatku mlađe populacije da bi se takav program razvijao. I tako ukrug.

Mlađe generacije već decenijama ne vide perspektivu ostanka u manjim opštinama i na selu, nerazvijena komunalna infrastruktura i nedostatak radnih mesta ključni su problemi ruralnih sredina. Stručnjaci upozoravaju da taj problem traje već decenijama. Mladi ne ostaju na selu gdje nema čak ni proste reprodukcije, a sve to će nas, kao narod, skupo koštati.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Portala

(Vijesti.ba / NN)


Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još