08.07.2017. / 23:07h Intervjui - Đorđo Krčmar za Vijesti.ba

U SDS-u ko progovori, isključe ga

U SDS-u ko progovori, isključe ga
Problema uvijek imate u velikim političkim partijama. Iskusni političari, pogledajte problem SNSD u Prnjavoru, gdje je godpodin Drago Kalabić nezadovoljan, ali Milorad Dodik nije posezao da ga isključi iz stranke nego je sjeo sa njim u nekoliko navrata i pokušava da riješi problem. U SDS ko progovori se isključuje, kaže Đorđo Krčmar, poslanik SDS u Parlamentu BiH i član GO SDS-a, u razgovoru za Vijesti.ba.

VIJESTI.BA: Niste zadovoljni rezultatima unutarstranačkih izbora u SDS. Članovi odbora iz Gradiške, odakle dolazite, protestovali su ispred sjedišta SDS u vrijeme kada su se birali potpredsjednici stranke. Vi više ne vodite SDS u Gradišci. Zbog čega sve to?

KRČMAR: Gospodin Govedarica se želi obračunati i sa mnom. Zbog toga sam počeo da sumnjam u njegovo iskustvo. Možete imati dobre namjere, ali slabo političko iskustvo i znanje u politici. Ja sam čovjek koji je vodio deset godina SDS u Gradišci. Doveo sam SDS do pobjede, nakon 12 godina smo osvojili lokalnu vlast. U Gradišci sam imao najbolji izborni rezultat od kada je osnovana SDS, 8.600 glasova sam dobio za Parlament BiH, a na izbornoj jedinici 21.000.

VIJESTI.BA: Kako se to gospodin Govedarica obračunava sa Vama?

KRČMAR: Degradacijom i nastojanjem da me eliminiše iz bilo kakvih organa stranke u Gradišci. Pokazao je ustvari da ne želi da računa na ljude koji ostvaruju dobre izborne rezultate. Ovo sve što govorim, ne govorim zbog sebe. Ja sam advokat i moja advokatura je starija od SDS. Ja mogu od '91. do '95. izaći i dokazati gdje sam bio i šta sam radio.

VIJESTI.BA: Da pojasnimo našim čitaocima. Vaš stranački kolega iz Gradiške i šef kluba odbornika SDS Saša Lazić isključen je iz stranke jer ste se usprotivili izboru Mirka Samardžije na čelo predsjednika odbora SDS u Gradišci.  

KRČMAR: Mi smo u Gradišci platili cijenu toga, zato što je Saša Lazić, predsjednik kluba odbornika SDS, čovjek koji je najviše dao sebe za SDS, nažalost isključen, zato što je progovorio. Zato što je stao u zaštitu demokratije, zato što je tražio da se poštuje statut i da se poštuju odluke. Sada se postavlja pitanje kuda idemo.

VIJESTI.BA: U Predsjedništvu SDS nema Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mladena Bosića, Ognjena Tadića, Borislava Bojića. Je li dobro da najistaknutiji predstavnici stranke nisu u najvišem upravljačkom organu?

KRČMAR: Ja ću biti taj koji će tražiti da potpredsjednici stranke ne budu na listama 2018. godine. Tako ćemo vidjeti da li je bila borba za te funkcije radi vođenja politike stranke ili je bila borba da se dođe na liste. I mene ste zatekli, nisam ni pobrojao koliko ljudi nema više u rukovodstvu stranke. Izgleda da se pokazalo da ako ostvarite dobar rezultat, izgleda da trebate biti kažnjeni. Očito, zašto nema svih tih ljudi, neko je došao u poziciju da to može tako da slaže i očito je počela borba za pozicije 2018. godine. I to će duboko koštati SDS na izborima 2018.godine.

VIJESTI.BA: Skoro polovina članova Predsjedništva SDS-a nije birana na izborima na neku od pozicija. Da li je uobičajno da jedna velika politička partija formira ovakvo Predsjedništvo?

KRČMAR: Nemam zamjerki na ljude koji su izabrani u Predsjedništvo SDS. To su dugogodišnji članovi SDS. Međutim, da se primjetiti da je u Predsjedništvu SDS totalno zapostavljena Krajina. Nabrojaću samo neke opštine u Krajini - Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Srbac, Novi Grad, Dubica, gotovo nemate nikoga. Nedopustivo je za stranku poput naše da iz Banjaluke nemate nikoga.

VIJESTI.BA: Gospodin Drago Bundalo je u Predsjedništvu.

KRČMAR: Imate iz Kostajnice gospodina Dragu Bundala, koji je korektan čovjek, ali Kostajnica je malo mjesto. U Predsjedništvu SDS iz Krajine su morala biti najmanje tri kandidata, ako uzmete broj birača koje daje Krajina. Samo Banjaluka sa svojim okruženjem ima blizu 300.000 ljudi. Onda se postavlja pitanje, kakva je politika SDS, ako u Predsjedništvu SDS imate dva čovjeka iz Hercegovine, a nemate niti jednog iz Banjaluke? Sva Hercegovina ima manje stanovnika nego opština Gradiška. 

VIJESTI.BA: Jeste li razgovarali sa Ognjenom Tadićem?

KRČMAR: Nisam, čitao sam pisma koja je gospodin Tadić pisao. Ne vidim ništa loše u tome, jer je to čovjek koji je dugo u politici, čovjek koji je bio tri puta kandidat za predsjednika RS, čovjek koga je SDS uvažavao i dao mu takve pozicije. Ne možete da preko noći kažete da takav čovjek nema pravo da nešto napiše i da nema pravo da vodi računa o interesima SDS. To njegovo pismo je dočekano na nož, ali najbolji pokazatelj će biti 2018. godina, kada budu izbori, kada se izađe licem u lice pred narod, narod da najbolju ocjenu da li ste za nešto ili niste. Tako da, vidjećemo 2018. godine kakva je politika vođena u SDS.

VIJESTI.BA: Može li se ova situacija promijeniti?

KRČMAR: U Doboju sam na GO gospodinu Bosiću rekao da ne treba da da ostavku, jer ni gospodin Dodik kada je izgubio 40 opština nije podnio ostavku. Sada se taj zahtjev pokazao sasvim opravdan. Katastrofalna greška je bila ostavka gospodina Bosića. I dok je gospodin Bosić vodio stranku bilo je problema, ali ovakve politike nije nikada bilo. Vodio je računa da pokrije cijelu RS, vodio je računa o kadrovskim riješenjima.

Problema uvijek imate u velikim političkim partijama.  Iskusni političari, pogledajte problem SNSD u Prnjavoru, gdje je godpodin Drago Kalabić nezadovoljan, ali Milorad Dodik nije posezao da ga isključi iz stranke nego je sjeo sa njim u nekoliko navrata i pokušava da riješi problem. U SDS ko progovori se isključuje.
 
Razgovarala: Aleksandra Tolj

(Vijesti.ba)