07.07.2017. / 20:00h Intervjui - Zoran Zaev i Denis Zvizdić za TV1

EU ne treba da se proširuje nego da integrira naše države, jer mi jesmo u Evropi

EU ne treba da se proširuje nego da integrira naše države, jer mi jesmo u Evropi
Ekskluzivni gosti večerašnjeg Dnevnika TV1 bili su premijeri Makedonije i Bosne i Hercegovine, Zoran Zaev i Denis Zvizdić. Razgovor sa Zaevom i Zvizdićem prenosimo u cijelosti.

TV1: Kakvi su trenutno međudržavni odnosi između Makedonije i BiH?

ZAEV: Prije svega zahvaljujem se na pozivu, zadovoljstvo mi je što sam ovdje. Za nas iz Makedonije Sarajevo je bajka, počevši sa Vučkom iz 1984.godine. Makedonija i BiH nemaju otvorenih pitanja, nisu ih imali u prošlosti, niti sada u ovom trenutku i to su odlične perspektivne za dobru saradnju. Veoma smo slične država, multikulturne i multietničke zemlje koje predstavljaju sklop različitosti koje su i evropske vrijednosti na neki način sa ozbiljnim aspiracijama da uđemo u EU i NATO i vjerujem da se možemo pomoći između sebe te unaprijediti saradnju u svakom aspektu.

TV1: Gospodine Zvizdiću i za Vas isto pitanje.

ZVIZDIĆ: Upravo kao što je uvaženi premijer i moj dragi prijatelj kazao odnosi između BiH i Makedonije ali i ukupni odnosi na Zapadnom Balkanu se nalaze na jednoj uzlaznoj liniji. Možda najbolje u prilog tome govori činjenica da danas imamo posjetu BiH i premijera Zaeva i premijera Plenkovića. Danas je zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vlade BiH. Mi ponovo očelujemo da će premijer Zaev zvanično i službeno posjetiti BiH. Smatramo da je održavanje zajedničkih regionalnih sastanaka sa temama za kreiranje zajedničkih projekata posebno u smislu unaprijeđenja ekonomske saradnje izuzetno važno za Zapadni Balkan ali i važno da pokažemo EU da je riječ o jednom prostoru koji ima značjane potencijale. Ono što je za nas najvažnije jeste da sve zemlje imaju identične vanjskopolitičke ciljeve a to su EU i NATO integracije i takvi ciljevi su nešto što predstavlja najmanji zajednički sadržilac naših ukupnih interesa. Između naše dvije države ne postoji bilo koje otvoreno pitanje uz konstataciju da sasvim sigurno možemo značajno unaprijediti postojeće ekonomske odnose.

zaev-2

TV1: Gospodine Zaev, jesu li Makedonija i BiH dokaz da na području jugoistočne Evrope itekako mogu da funkcionišu multietničke države?

ZVIZDIĆ: Mislim da jesu, barem moja zemlja a mislim i BiH.Nikada nije lahko da se upravlja tim različitostima ali to je pozitivni aspekt političara i građana, onih koji imaju odgovornost za državu da razmijenjujemo ono što je različito i pozitivno.Za moju partiju su glasali svi narodi. Naše različitosti su različitosti na kojima se temelji Evropa. Imate lijepe momente kada se Makedonac bori za Bošnjake i Albance ili Srbi se bore Hrvate ili bilo koja kombinacija iz ovih zemalja i to je jedna velika vrijednost. Mislim da su naše različitosti velika prednost i to treba da iskoristimo za razvoj naših zemalja. Želim da kao krišćanin budem radostan na Bajram, da mi dođu sugrađni koji su muslimanske vjere na Božić. Takve različitosti ako budemo pametni mogu biti naša ozbiljna prednost .

TV1: Koliko su nam slični putevi i koliko međusobno jedni drugima možemo pomoći?

ZVIZDIĆ: Možemo jako puno pomoći jedni drugima, zato što je taj put identičan. Neke bazne karakteristike naše dvije države su iste. Riječ je o višenacionalnim državama na Balkanu što pokazuje da mi možemo obogatiti Evropu sa tim vidom multikulturalnosti i tradicije koja govori o kvaliteti suživota. U fokusu našeg interesa je povećanje trgovine razmjene a ona je sada na razini od 300 miliona KM ali zasigurno može biti unaprijeđenja i mi ćemo u budućnosti raditi na tome. Prije svega na infrastrukturnom povezivanju. Bit će neophodno da uspostavimo redovnu avio liniju između dvije države, da češće održavamo biznis forume radi prezentacije naših potencijala i u konačnici da što više povezujemo privrednike jer političari treba da otvaraju puteve a privrednici su oni koji će kreirati ključne veze, uključujući razmijenu u segmentu kulture, sporta i svih drugih društvenih djelatnosti.

Dakle, imamo iste ciljeve, koračano istom stazom i nalazimo se gotovo u istom statusu kada govorimo o EU. Makedonija ima kandidatski status a BiH će ga brzo dobiti. I jedni i drugi očekujemo otvaranje poglavlja i dinamizirani put ka EU i nove korake ka NATO paktu jer znamo da će nam to donijeti ono što je najvažnije a to je mir i stabilnost. Ako to uspijemo onda sasvim sigurno možemo govoriti o ozbiljnom ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta jer i u tome smislu smo suočeni sa istim izazovima. Odlaskom mladih ljudi i činjenicom da imamo problem u pitanju većih investicionih poduhvata.

TV1: Gospodine Zaev kako Vi gledate na EU put Vaše države?

ZAEV: Mi smo bili u dugoj krizi. Od 2005.godine imamo kandidatski status ali sada smo otvorili perspektvibe i imamo pozitivne preporuke i podršku. Naša Vlada je već usvojila plan 3,6, i 9. Rekli smo 3, 6 i 9 mjeseci da provedemo neophodne reforme koje su prvo važne za naše građane pa zatim i za naše perspektive u EU. Želimo da unaprijedimo saradnju u cijelom regionu, i već smo riješili pitanje sa Bugarskom a pred riješenjem smo pitanja sa Grčkom oko imena Republika Makedonija. Vjerujemo da postoji rješenje i na tome planu. Zapadni dio Evrope će nas više poštovati ako mi budemo više sarađivali. Naša ministarstva već rade na zaokruživanju procesa zdravstvenih legitimacija i vizački dozvola a možda ćemo uskoro potpisati ugovor da naši građani prelaze granice sa ličnim kartama. To je Evropska tendencija i to trebamo poštovati. Radi se o građanima dvije prijateljske zemlje i treba da ima više trgovine i razmijene u obrazovanju iz Skopja u Sarajevo i obrnuto i puno je vremena ispred nas za dobru saradnju.

zvizdic-zaev-1

TV1: Uskoro će Samit premijera Zapadnog Balkana u Trstu. Sa kojim očekivanjima ide delegacija BiH na taj samit a to je istovremeni i pitanje za premijera Zaeva?

ZVIZDIĆ: Idemo sa realnim očekivanjima. Neko će smatrati da su to velika očekivanja ali pripremali smo se zadnju godinu dana u smislu izrade kvalitetnih projekata posebno u oblasti trasportne infrastrukture, predloženo je sedam projekata i očekujemo da većina bude finansirana uključujući investiciona sredstva. Ispunili smo sve prethodne uvjete koji su bili postavljeni ispred BiH usvajanjem transportne strategije a usvojili smo strategiju za zaštitu okoliša, tako da spremni odlazimo u Trst. Ono što je važno u regionalnom smislu jeste da ćemo prezentirati važne regionalne projekte i da je vrijeme da se na prostor Zapadnog Balkana gleda na jedan integrativniji način sa njegovim ukupnim kapacitetima i potencijalima a da i mi između naših država relaksiramo odnose u smislu protoka ljudi, roba i kapitala. Članice smo CEFTA sporazuma i treba da uklonimo carinske barijere, da jednostavno pustimo energiju i sasvim sigurno to će donijeti veliki boljitak za sve naše građane. Naša saradnja neće uticati na individualne aspiracije i napredak ka EU integracijama. To i dalje ostaje cilj svake od zemalja i međusobno ćemo se pomagati u tome, kao što očekujemo da naši susjedi koji su već članice EU kao Hrvatska i Slovenija te zemlje sa kojima imamo dobru tradiciju kao što je Austrija i Njemačka pa i Grčka da nas pomognu na tome putu i budu naši lobisti i da objasne EU da je važno da ove zemlje budu integrirane. Želimo da promijenimo pojam o proširenju EU. Ne, EU se ne proširuje nego ona integrira ove zemlje koje jesu u Evropi a treba da ispunimo uvjete da budemi i u EU. 

ZAEV: Imamo zajedniči cilj cijeli ovaj region. Vjerujem da građani BiH i Makedonije žele da potičemo EU ovdje i ako to znači da ćemo izgraditi zajedničku strategiju da bi nastupili zajedno pred Evropom da nam daju više novca kroz projekte IPA fondova. Mislim da će EU definitivno integrisati ovaj dio Balkana. Vjerujem da ćemo zaista napraviti dobre regionalne projekte i ostvariti još jače pozicioniranje pred zapadnim zemljama. 

TV1: Može li se očekivati zajednička sjednica Vlada. Pretpostavljam da je ovo početak Vaših dolazaka u BiH ali i odlazaka premijera Zvizdića u Makedoniju?

ZVIZDIĆ: Sasvim sigurno ovo smatramo početkom jedne iskrene i prijateljske saradnje. Očekujem ponovo brzu posjetu premijera Zaeva BiH i mislim da ćemo se od sada češće susretati kako u našim državama tako i na međunarodnim konferencijama, jer svaki susret premijera Zapadnog Balkana vodi ka relaksaciji odnosa i dobroj prezentaciji projekata a naš bazni cilj jačanje ekonomije i povećanje životnog standarda. Dakle, premijer Zaev je uvijek rado viđen gost u BiH, vrata su otvorena i ja uskoro očekujem da ću učiniti uzvratnu posjetu.

zvizdic-1

TV1: Gospodine Zaev Vi nam 23.jula ponovo dolazite?

ZAEV: Ne samo to, danas smo proveli pola dana zajedno i puno smo stvari razgovarali. Prvi put sam imao priliku da upoznam premijera Plenkovića. Nadam se da će naše vlade imati zajedničke sjednice i već za šest dana smo svi zajedno u Trstu, a 23.jula ću ja biti u zvaničnoj posjeti Sarajevu a ići ćemo i u Mostar i to može poslati samo pozitivne poruke našim građanima da sarađuju još više a ja očekujem ubrzo uzvratnu posjetu rukovodstva BiH. Ako mi sarađujemo napravit ćemo više mogućnosti za biznis i poslove ih 300 miliona KM u razmijeni može biti i 500 miliona KM ako se više potrudimo kao što je rekao gospodin Zvizdić da održavamo mir i stabilnost te da šaljemo poruke prijateljstva a biznismeni će odmah naći načina i da posluju što donosi prihode u budžet. Mislim da BiH i Makedonija imaju dosta dobre zajedničke perspektive.

TV1: Danas ste dobili nagrade za evropske ličnosti godine jugoistočne i srednje Evrope i primite naše čestitke. Hvala Vam što ste izdvojili vrijeme i bili naš gost i svakako sretan povratak u Makedoniju.

ZAEV: Hvala i vama. Koristim ovu priliku da pozdravim sve građane BiH.

(Vijesti.ba)