06.07.2017. / 23:57h Komentari - Nikola Vidačković

I poslije Ranke - Ranka

I poslije Ranke - Ranka
U lijepom hotelu "Kardijal" u Tesliću sastadoše se sindikalci Republike Srpske. Tema šesti kongres i izbori za predsjednika Saveza sindikata RS.

Svađalo se, napuštalo salu, branilo novinarima da prisustvuju raspravama, ali sve su to u ovoj našoj kasabi teme koje i nisu toliko zanimljive, što bi se reklo bh. folklor. Ono što je zanimljivo je to da je Ranka Mišić glat, ma ni oznojila se nije, uzela još jedan mandat od četiri godine. Neki bi rekli da ništa drugo nisu ni očekivali, i mogu vam reći da se slažem s njima. Šta god ko mislio o njoj, Ranka Mišić je pokazala da je neuništiva. Jača od Čaka Norisa, dugovječnija od Tita.

Sindikalna opozicija, koja želi da joj vidi leđa, dugo je najavljivala da će izaći Mišićevoj na crtu, da su jači nego ikada, da ne može niko doživotno da bude na funkciji pa tako neće ni ona, šta god da je uradila upropastila je, između ostalog moglo se čuti. I, šta bi na kraju? Ništa, niko se čak nije ni usudio da se prijavi kao drugi kandidat. Da stvar bude još zanimljivija, od četiri mandata samo je u prvom morala da se riješi do tada neprikosnovenog Čede Volaša, koji je maltene iz fotelje Sindikata otišao u grob, na svim drugim izborima delegati nisu ni imali drugu opciju. Ali u čemu leži tajna stolovanja dugog skoro deceniju i po? Osim što je se očigledno boje.

Prava radnika su "svjetlosnu godinu" daleko od nivoa na kojem bi trebalo da budu, opšti kolektivni ugovor nije potpisan ima godina dana, Vlada nije prihvatila skoro ništa od onoga što je Sindikat od njih tražio, svaki protest koji su organizovali je propao. Kako je onda u takvoj situaciji glavni opet dobio povjerenje, a ne šut kartu?

Dva su osnovna razloga, Ranka Mišić je dugogodišnji plivač na relaciji Sindikat - radnici - Vlada i tu je trenutno neprikosnovena, jer u sve tri grupacije ima svoje ljude. Izbore je dobila onaj dan kada su je iznijeli iz zgrade Vlade RS prilikom izglasavanja novog Zakona o radu, a mi prisutni novinari krenuli u trku ko će prvi objaviti. Da li joj se namjestilo ili je sve izrežirano, niko pouzdano ne zna, ali je maestralno izvedeno i tu nema priče. Drugi razlog je što je čitavim izborima sindikalna opozicija pristupila veoma mlako, bez srca, kao da nisu ni željeli da pobijede, i to se na kraju vidjelo.  Vidjećemo za četiri godine hoće li se neko usuditi kandidovati.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala

(Vijesti.ba / Nezavisne)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!