12°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

01.07.2017 / 18:28 Kultura - Sarajevo

Na mostu Skenderija otvorena izložba fotografija Tranzicije

Na mostu Skenderija otvorena izložba fotografija Tranzicije
Foto: Klix - Vijesti.ba
Pretposljednjeg dana 4. WARM festivala, u Sarajevu je na mostu Skenderija otvorena izložba Tranzicije. To je bosanski dio međunarodne izložbe fotografija koja istražuje putovanje tranzicione pravde kroz konfliktne i postkonfliktne zemlje.

Izložbu je otvorio nagrađivani američki fotograf Ron Haviv zajedno s eksperticom s Columbia Univerziteta iz New Yorka Tanyom Domi te s fotografom Midhatom Poturovićem čiji fotosi su dio izložbe.
 
Haviv, svjetski poznati američki fotoreporter čije su fotografije iz ratnog Sarajeva, Srebrenice, Bijeljine, Tuzle i drugih gradova obišle svijet, izrazio je zadovoljstvo zbog ponovnog boravka u Sarajevu i time što je dio multimedijalnog projekta Tranzicije, koji fotografski donosi prizore iz četiri zemlje - Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Kolumbije i Konga, fotose ljudskih patnji i rezultate kasnijih pravnih reakcija u konfliktnim i postkonfliktnim društvima.
 
Ta svojevrsna razmjena između četiri zemlje napor je umjetnika da zajedno osvijetle probleme, skrenu pažnju na ljudska prava i tranziciju, rekao je Haviv koji generalno pozdravlja slične inicijative.
 
Na otvorenju izložbe su organizatori iz Centra za postkonfliktna istraživanja naveli da je fokus na osvjetljavanju više važnih stvari koje su se desile u procesu tranzicije, a jedna od njih je svakako osnivanje Međunarondog tribunala u Hagu i Međunarodne komisije za nestale, odnosno doprinos Tribunala u utvrđivanju činjenica koje će još dugo svjedočiti o ratnim dešavanjima.
 
Izložba fotosa postavljenih na panoima usred mosta Skenderija trajat će deset dana.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo