30.06.2017. / 00:02h Intervjui - Nikola Dronjak za Vijesti.ba

Dodikova priča podsjeća na Miloševićevu, ali neograničena vlast uvijek završi tragično

Dodikova priča podsjeća na Miloševićevu, ali neograničena vlast uvijek završi tragično
Milorad Dodik je vrlo bogat čovjek, koji je sve stekao zahvaljujući politici. I to će doći na red kad-tad. Sin mu ima elitni restoran u Banjaluci, iako je kredit od 3 miliona dobio za poljoprivredu. Tako da to sve neodoljivo podsjeća na onu priču o Slobi Miloseviću o sinu Marku koji je zarađivao “nosajući gajbice”. Iako sam na udaru mnogih zbog režimske satanazicije, kako samo pljujem i kritikujem, znam da će doći vrijeme Dodikovog kraja, kada će se otkriti istina. Samo što ćemo izgubiti vrijeme i mlade koje nepovratno napuštaju zemlju. Neograničena vlast, na ograničeno vrijeme uvijek završi tragično, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba Nikola Dronjak član Predsjedništva PDP-a.

VIJESTI.BA: Oštra polemika zadnja dva dana u RS-u između dva politička bloka, vlasti i opozicije, nakon postavljanja spomenika Mehmed paši Sokoloviću u Višegradu u režiji vlasti RS-a sa podizvođačom radova Emirom Kusturicom. Kako Vi posmatrate cijeli slučaj?

DRONJAK: Nemanja Kusturica vješto koristi vlast za ostvarivanje svojih interesa, kao I Slobodan Pavlović koji je navodno dao Dodiku kredit za kupovinu vile u Beogradu.Nisam  istorićar da mogu dati krajnji sud o Paši Sokoloviću,ali kao gimnazijalc sam čitao da su za njegovog vremena Srbi nabijani na kolac, što je pisao i Andrić, da je bio Veliki Vezir i Osmanlija, i da imam stav da se spomenici dižu oslobodiocima, a ne okupatorima. Uz to se spomenik diže na Vidovdan, kad su Osmanlije ubile Kneza Lazara. I kad uzmete čitav događaj dođe Vam logično da su na otvaranju spomenika trebali zajedno biti Bakir Izetbegović i Milorad Dodik.

VIJESTI.BA: Javnost je također zadnjih dana zaokupljenja u najmanju ruku čudnim novčanim transakcijama gospodina Dodika. Ministar Mektić tvrdi da gospodin Dodik već petnaest godina prodaje stanove po Beogradu, te izražava sumnju u porijeklo novca. Kako Vi gledate na to?

DRONJAK: Milorad Dodik je vrlo bogat čovjek, koji je sve stekao zahvaljujuci politici. I to ce doći na red kad-tad. Sin mu ima elitni restoran u Banjaluci, iako je kredit od 3 miliona dobio za poljoprivredu. Tako da to sve neodoljivo podsjeća na onu priču o Slobi Miloševiću i sinu Marku koji je zarađivao “nosajući gajbice”. Iako sam na udaru mnogih zbog režimske satanazicije, kako samo pljujem i kritikujem, znam da ce doći vrijeme Dodikovog kraja, kada će se otkriti istina. Samo što ćemo izgubiti vrijeme i mlade koji nepovratno napuštaju zemlju.Neogranićena vlast, na ograničeno vrijeme uvijek završi tragično.

VIJESTI.BA: Gospodin Dodik je na neki način otpočeo pripreme ka svojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH. Odjednom se po mišljenju Dodika u Predsjedništvu donose najbitnije odluke. Da li Dodik eventualni spas vidi u fotelji člana Predsjedništva ukoliko SNSD-u izmakne vlast iz ruku u RS-u?

DRONJAK: Šta Dodik i vlast pripremaju za sledeće izbore nas ne treba da zanima. Mene interesuje šta planira opozicija. Mora biti jasan plan, strategija, jedinstvo i najbitnije hrabrost. Dio ljudi iz opozicije se vodi idiotskom logikom da će vlast sama pasti. Ko to kaže iz opozicije ili je kupljen ili je nesposoban. Glavna akcija ujedinjene opozicije treba da bude najjača rezimska tvrđava RTRS. Narod treba pripremati i voditi pred tu javnu kuću kako bi se onesposobila da bude glasilo kriminala i korupcije. U opozicionim strankama ima jos preletača i spavača koji miniraju akcije protiv režima. Takve treba izbaciti.

VIJESTI.BA: Okružni sud u Banjaluci donio je presudu po kojoj ste na ima naknade za pretrpljenje duševne boli, obavezni Miloradu Dodiku isplatiti 7.000 KM. Vaša žalba je odbijena. Da li to govori nešto o ne/zavisnosti pravosuđa u RS-u, i hoćete li u konačnici isplatiti novac Dodiku, ili ako ne, šta su druge opcije, zatvor, možda solidarnost poslanika opozicije?

DRONJAK:  Pravosuđe je kriminalno i mafijaško gnjezdo. Dobio sam dosta informacija o sudijama koje su mi sudile, i to od njihovih kolega. Nadam se da će Dodik novac iskoristiti novac za liječenje s obzirom da piše u presudi da je duševno obolio. Njegova duševna bol me motiviše da se bavim psihijatrijom, jer toga će ovdje trebati kako vidim.
Da li će biti solidarnosti od strane opozicionih kolega je pitanje za njih , ne za mene.Posljedice trpim svakodnevno.  SNSD zajedno sa ministrom Bogdanićem mi ne daju da radim u zdravstvenom sektoru, jer sam jedan od rijetkih doktora koje nisu kupili.Ova presuda me neće zaustaviti ni uplašiti. Nastavljamo sa borbom.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)