19.06.2017. / 15:24h Politika - Komisija za izbjeglice i raseljene osobe

Za unapređenje života raseljenih osoba osigurano 2,25 miliona KM

Za unapređenje života raseljenih osoba osigurano 2,25 miliona KM
Komisija za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici izvršila je izbor projekata elektrifikacije stambenih jedinica kao i projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici u vrijednosti od 2.250.000 KM sredstava iz 2015. godine.

Od toga je 675.000 KM raspoređeno za finansiranje prioritetnih projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika u općinama Foča, Istočni Stari Grad, Ravno, Rudo, Glamoč i Kotor-Varoš, a kada su u pitanju projekti izgradnje i obnove komunalne i socijalne infrastrukture 1.575.000 KM će biti raspoređeno za finansiranje 43 projekta.

Najviše projekata bit će realizirano u Bijeljini, Brodu i Zvorniku dok će značajna ulaganja u putnu infrastrukturu biti u općinama Kiseljak, Rudo, Goražde, Kostajnica, Modriča, Čelić, Istočni Stari Grad, Pelagićevo, Sokolac i Gacko, a sredstva su osigurana i za rješavanje problema vodosnabdijevanja u Busovači, Berkovićima i Istočnoj Ilidži.

Komisija je donijela i odluku o raspodjeli 670.000 KM neutrošenih sredstava preostalih po projektima iz 2004. do 2015. godine, a koji se odnose na elektrifikaciju, obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će u narednom  periodu raspisati i javni poziv za projekte elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika u vrijednosti od oko 836.000 KM, kao i za projekte obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture u vrijednosti od oko 1,95 miliona KM.

Na Komisiji je istaknuto da se od sve tri elektroprivrede u BiH očekuje značajnije učešća u realizaciji projekata elektrifikacije kako bi se ovo goruće pitanje riješilo u što kraćem roku, saopćeno je danas iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!