Sarajevo 0 °C Ponedjeljak 19.03.


19.06.2017. / 14:24h BiH - Banja Luka

Prihvaćeni zahtjevi invalida i amputiraca u RS-u

Prihvaćeni zahtjevi invalida i amputiraca u RS-u
Nadležni u Republici Srpskoj (RS) prihvatili su danas zahtjeve nezadovoljnih ratnih vojnih invalida (RVI) i amputiraca, koji su danas ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a (FZO) ostavili ortopedska i medicinska pomagala, u znak protesta zbog složenih procedura njihove nabavke.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović potvrdio je da će RVI dobiti novac za nabavku ortopedskih pomagala u njihovoj vrijednosti od resornog ministarstva, umjesto putem Fonda zdravstvenog osiguranja, kako je to dosad rađeno.
 
On je, nakon sastanka s predstvanicima RVI i amputiraca, istakao da će nadležna ministarstva i Fond zdravstvenog osiguranja RS-a koordinirano raditi da  bi što prije uputili u proceduru izmjene članova zakona koji ovo definišu.
 
Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a Dejan Kusturić je potvrdio da će Fond zdravstvenog osiguranja RS-a u narednih mjesec dana izmijeniti pravilnik o banjskom liječenju da bi ona prava koja imaju ratni vojni invalidi prioritetno bila i riješena.
 
Kazao je da su zahtjevi RVI opravdani, ali da postoje rokovi za njihovo rješavanje.
 
Situacijom kada su u pitanju ortopedska pomagala i banjsko liječenje nezadovoljni su ratni vojni invalidi iz Boračke organizacije RS - Odbor RVI, Udruženje RVI ''Slankamenci’’ i Organizacija amputiraca “Udas”, čiji predstvanici su danas i vratili ortopedska i medicinska pomagala Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a.
 
Predstavnik Organizacije amputiraca "Udas" Banja Luka Siniša Todorović rekao je novinarima da je njihov zahtjev da pravo na ortopedsko pomagalo bude novčano pravo putem Ministarstva rada i boračko -invalidske zaštite. Pojasnio je da to novčano pravo ne traži posebna novčana sredstva, već ona koja se sada izdvajaju za tu namjenu u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.
 
Tvrde da Fond zdravstvenog osiguranja RS-a i druge nadležne institucije, za 20 godina nisu uspjeli na zadovoljavajući način riješiti orotpedska medicinska sredstva za teške ratne vojne invalide, korisnike invalidskih kolica i proteza, kao i banjsko liječenje u ustanovama.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!