Sarajevo 17.5 °C Četvrtak 26.04.


19.06.2017. / 12:50h BiH - Banja Luka

Invalidi i amputirci vratili medicinska pomagala Fondu zdravstva RS-a

Invalidi i amputirci vratili medicinska pomagala Fondu zdravstva RS-a
Nezadovoljni ratni vojni invalidi (RVI) i amputirci u Republici Srpskoj danas su ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a (FZO) ostavili ortopedska i medicinska pomagala, u znak protesta zbog, kako tvrde, složenih procedura njihove nabavke.

Situacijom kada su u pitanju ortopedska pomagala i banjsko liječenje nezadovoljni su ratni vojni invalidi iz Boračke organizacije RS - Odbor RVI, Udruženje RVI ''Slankamenci’’ i Organizacija amputiraca “Udas”, čiji predstavnici su  vratili ortopedska i medicinska pomagala Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a.

Predstavnik Organizacije amputiraca "Udas" Banja Luka Siniša Todorović rekao je novinarima da je njihov zahtjev da pravo na ortopedsko pomagalo bude novčano pravo putem Ministarstva rada i boračko- invalidske zaštite. Pojašnjavaju da to novčano pravo ne traži posebna novčana sredstva, već ona koja se sada izdvajaju za tu namjenu u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Tvrde da Fond zdravstvenog osiguranja RS-a i druge nadležne institucije, za 20 godina nisu uspjeli na zadovoljavajući način riješiti orotpedska medicinska sredstva za teške ratne vojne invalide, korisnike invalidskih kolica i proteza, kao i banjsko liječenje u ustanovama.

- Poražavajuće je i to da se u odobravanje i propisivanje ortopedskih pomagala uključene mnogobrojne komisije i na taj račun se bogate na nama, tvrde amputirci.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!