Sarajevo 11 °C Subota 17.03.


19.06.2017. / 13:41h BiH - Nijaz Hodžić

Zakon o pravima demobilisanih boraca uputiti nadležnim institucijama

Zakon o pravima demobilisanih boraca uputiti nadležnim institucijama
Četvrta redovna Skupština Saveza boraca Federacije BiH danas se održava u glavnom gradu BiH na kojoj će delegatima biti predloženo usvajanje Izvještaja o radu i finansijskog plana iz 2016. te finansijski plan za ovu godinu.

Također će biti riječi o aktualnoj problematici o pitanju donošenja zakona o pravima demobiliziranih  boraca.

Kako je kazao v.d. predsjednik Saveza Nijaz Hodžić uoči skupa, taj  zakon iz 2016. godine nije otišao u proceduru.

- Insistiramo na tome i da se takav zaključak donese i uputi prema nadležnim institucijama. Danas ćemo raspravljati o borcima koji, nažalost, nakon 21 godine nisu riješeni a već sedam-osam dana protestiraju pred zgradom Vlade FBiH. Pozivam da se vrate u zakonske okivire, matične organizacije, kantonalne saveze i da dobijemo bitku za konačno rješavanje socijalno statusnih pitanja - rekao je novinarima Hodžić.

Dodao je da su iz Saveza analizirali proteste i smatra da tamo najmanje ima demobiliziranih boraca, nego su prisutni ratni vojni invalidi, penzionirani vojnici, oficiri...

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević izrazio je žaljenje zbog protesta boraca pred zgradom Vlade FBiH.

- S njima sam imao direktno razgovore i prenio sam im šta je Vlada uradila i šta planira uraditi. Vlada FBiH iz budžeta izdvaja 570 miliona KM na godišnjem nivou od ukupno dvije milijarde i 700 miliona budžeta i federalni nivo vlasti je ubjedljivo s najvećim procentom izdvajanja za borce i boračke familije, dakle za rješavanja statusnih pitanja - istaknuo je Bukvarević.

Istakao je da je federalni nivo zadužen da po zakonu osigura invalidnine i naknade za 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 porodica poginulih, 5.000 dobitnika ratnih priznanja i za to se godišnje izdvaja 315 miliona KM.

- Također je zadužen da osigura 50 posto za 34.000 boraca, koji su ostvarili prava za prijevremenu  penziju. To su značajna sredstva i maksimum koji se mogao osigurati. Želim da istaknem da ove naknade ide na vrijeme, bez zakašnjenja. Imamo zahtjev za povećanje tuđe njege i pomoći od paraplegičara, ratnih vojnih invalida i od porodica šehida i poginulih boraca - poručio je ministar.

Kaže prvo mora riješiti pitanje registra, da se zna ko je šta je dobio od države.

- Prema procjenama, država BiH je do sada na račune boraca doznačila više od dest milijardi KM. Drugi korak je reprezentativnost boračkih udruženja. Što se mene tiče na raspolaganju sam da se dođe do jedne boračke organizacije ali to je do njih - zaključio je Bukvarević.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 


Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još