Sarajevo 17.5 °C Četvrtak 26.04.


19.06.2017. / 13:35h BiH - Sud BiH

Počelo suđenje Daciću za primanje dara

Počelo suđenje Daciću za primanje dara
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva, počelo je suđenje službeniku Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Šefkiji Daciću koji se tereti za primanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici koju je pročitala tužiteljica Merisa Nurkić je navedeno da je Dacić od 20. novembra do 2. decembra 2016. godine kao vođa Carinskog referata graničnog prijelaza Karakaj, u više navrata od osobe kojoj je zbog carinskog prekršaja oduzeto skupocjeno vozilo "porsche cayenne", tražio i uzeo različite iznose novca i pogodovao da se vozilo vrati.

Oštećeni nije upravljao vozilom kada je oduzeto, a optuženi mu je rekao da će automobil vratiti, ali da će ga to “koštati”, te je uzeo iznos od 100 maraka, navodi se u optužnici. Dacić je potom, kako se navodi, pozvao kolegicu kako bi se prekršajni postupak oko vozila završio.

- Nazvao je oštećenog i rekao mu da se ne može tako završiti i da treba dati još novca. Rekao mu je i da ‘treba počastiti kolegicu preko koje je tražio da se postupak završi i tražio je 200  maraka - dodala je tužiteljica.

Dacić je potom, kako stoji u optužnici, krajem novembra prošle godine rekao da će lično otići u Tuzlu te je tražio 200 eura i 100 maraka, a taj iznos su kod njega pronašle ovlaštene službene osobom prilikom pretresa.

- Da je Dacić počinio krivično djelo na način kako je to opisano u optužnici, Tužilaštvo će dokazati saslušanjem svjedoka, stručnih osoba koje su vršile analizu mobitela, listing poziva i simuliranog otkupa, vještaka, te materijalnom dokumentacijom - navela je tužiteljica u uvodnoj riječi.

Dacićev branilac Senad Bilić kratko je dodao da odbrana neće iznosi uvodnu riječ u u ovoj fazi postupka.

Nastavak suđenja je zakazan za 7. juli kada je predviđeno saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva, javio je BIRN BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

 


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!