Sarajevo 17.5 °C Četvrtak 26.04.


19.06.2017. / 12:11h BiH - Opasnost i po djecu

Građani Stoca obratili se lokalnim vlastima: Ispitati ko je odgovoran za bacanje otrova i trovanje pasa

Građani Stoca obratili se lokalnim vlastima: Ispitati ko je odgovoran za bacanje otrova i trovanje pasa
Društvene mreže posljednjih dana bruje o bacanju otrova, mimo redovne deratizacije, u Mostaru i Stocu, nakon čega je uginula nekolicima pasa lutalica. Građani Mostara, Stoca i okolnih mjesta su u strahu te pokušavaju da otkriju uzroke i spriječe posljedice ovakvih poteza.

Građani Stoca ističu da je postavljanje otrova direktno moglo ugroziti djecu.

"U Stocu se ovo dešava već drugu godinu za redom i niko nije odgovarao za to što se na najokrutniji i najopasniji način rješava problem. Radilo se o svega nekoliko pasa lutalica a nastradali su drugi vlasnički psi, mačke a isto tako postojala je opasnost da djeca dođu s tim u dodir", kazala je jedna od građanki Stoca za naš portal.

Ona je dodala da u Stocu ne postoji nikakvo udruženje za zaštitu životinja, ali da se preko jednog od vijećnika u Općinskom vijeću Stolac obratila istom te da bi se rasprava o tome trebla pokrenuti na sljedećoj sjednici, sa ciljem da se utvrdi ko je odgovoran za ovakve postupke.

Slična je situacija u Mostaru gdje trenutno traje najavljeni proces deratizacije. 

Otrov za  miševe se baca nepropisno po javnim površinama. Na šetalistima, parkovima oko škola, čak po trotoaru u centru grada. To predstavlja veliku opasnost prije svega za djecu, a onda za ostale životinje, mačke i pse, kako vlasničke tako i lutalice.

 "Savjesni građani  gdje uprate pokupe, ali mislim da je previše toga i da je nije moguće sve ukloniti. Da se razumijemo ja nisam protiv deratizacije i smatram da je ona neophodna. Ali ne na ovakav način. Postoje kutije namjenjene za deratizaciju u koje se samo glodavci mogu uvući, na taj način bi se zaštitila djeca i životinje koje nisu predmet ovog trovanja. Ili jesu? Nakon Stoca, čovjek u sve sumnja, kazala je za naš portal jedna od građanki Mostara.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još