Sarajevo 11 °C Subota 17.03.


19.06.2017. / 11:10h BiH - Tužilaštvo BIH

Podignuta optužnica protiv Bojana Raonića za krađu identiteta

Podignuta optužnica protiv Bojana Raonića za krađu identiteta
Optuženi Bojan Raonić (1983) tereti se da je sudjelovao u pribavljanju osobnih dokumenata CIPS-a, s krivotvorenim podacima, a koja su prodavana osobama iz kriminalnog miljea u BiH i susjednim zemljama, te da je počinio kaznena djela organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinog sadržaja.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu, kojom je optužen Bojan Raonić, rođen 29.01.1983. godine u Zvorniku, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru.
 
Optuženi se tereti da je postao dio organizirane kriminalne skupine, sastavljene od više osoba, koje su počinjenjem kaznenih djela, krivotvorenjem i ovjeravanjem neistinitog sadržaja, vršili nezakonito prijavljivanje boravka osoba na području BiH, s lažnim podacima koji su pripadali drugim osobama, te nakon toga dobijali osobne dokumente CIPS, uključujući osobne karte i putne isprave u okviru sistema IDDEA CIPS, sa podacima i identitetom drugih osoba.
 
Optuženi su počinjenjem kaznenih djela, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu sigurnosti građana BiH, a navedeni dokumenti, prodavani su za iznose koji su dostizali i 6.000 eura, osobama iz kriminalnog miljea sa područja Srbije i u jednom slučaju Bugarske, koje su činile kaznena djela i kod kojih su pronalaženi osobni dokumenti Bosne i Hercegovine sa lažnim podacima, što je otežavalo njihovo procesuiranje a nanosilo veliku štetu ugledu Bosne i Hercegovine u međunarodnim pravosudnim, policijskim i sigurnosnim strukturama.
 
Detaljnom i dugotrajnom istragom koju je provelo Tužiteljstvo BiH sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, otkriven je ovaj vrlo sofisticirani oblik kriminala, kojim se nanosi šteta državi Bosni i Hercegovini i sigurnosti građana, a istragom su prikupljeni podaci da je optuženi Raonić, u najmanje pet pojedinačnih slučajeva bio uključen u nezakonite aktivnosti oko dobijanja dokumenata BiH sa krivotvorenim podacima na području Mostara i više lokacija na području Kantona Sarajevo.
 
Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja.
 
Tužilaštvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem više od 70 svjedoka i prilaganjem oko 140 dokaznih materijaka.
 
Akcija kodnog naziva „Papirus“, predstavlja odlučnu aktivnost pravosuđa i policije u borbi protiv sofisticiranih oblika kriminala s međunarodnim elementima, kako bi se zaštitio sistem osobnih dokumenata građana Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužilaštva BiH. 
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!