Sarajevo 11 °C Subota 17.03.


19.06.2017. / 11:11h BiH - Jusko i istražitelj Begić na pres-konferenciji

Objavljen uzrok pada aviona kod Mostara

Objavljen uzrok pada aviona kod Mostara
Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, sekretar Ministarstva Igor Pejić i glavni istražitelj Salko Begić predstavili su na današnjoj pres-konferenciji rezultate istrage pada aviona kod Mostara. Istraga je pokazala da je avion kod Mostara pao zbog infarkta pilota, i to 7,5 minuta od polijetanja. Izvještaj sadrži 67.str teksta, 700 dokumenata koje je komisija koristila u postupku dokazivanja nesreće, javlja TV1.

"Zrakoplov je izvodio let iznad grada Mostara. Let po planiranoj ruti izveden je sa odstupanjima od planiranog pravca leta i planirane visine leta. Nakon 7,5 minuta od momenta polijetanja, zbog srčanog udara koji je pilot doživio tokom leta, a potom i gubitka sposobnosti upravljanja, zrakoplov je u nekontroliranom letu udario u zemlju, kazao je Glavni istražitelj, Salko Begić, javlja TV1.

Naglašeno je da je cilj istrage utvrditi uzroke, te spriječiti nesreće, tužiteljski tim nastavlja rad na predmetu, o kaznama u postupanju nadležno je Tužiteljstvo na čelu sa Dinamom Kajmaković.

U avionskoj nesreći koja se dogodila 13.maja 2017. godine u Mostaru poginuo je pilot Ivan Karačić, mladić Muhamed Sipović, brat i sestra Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović.

a-avion

(Vijesti.ba)