Sarajevo 0 °C Ponedjeljak 19.03.


19.06.2017. / 10:10h BiH - Frane Maroević

Važno iskustvo BiH u novinarstvu tokom konflikta i u postkonfliktnim situacijama

Važno iskustvo BiH u novinarstvu tokom konflikta i u postkonfliktnim situacijama
Iskustvo BiH je izuzetno vrijedno u novinarstvu tokom konflikata, te u poskonfliktnim situacijama, naročito kada se govori o tome na koji način mediji i novinari mogu pozitivno doprinijeti suradnji i obnovi zemlje, izjavio je za Fenu u Beču, na početku dvodnevne konferencije o slobodi medija u nestabilnom okruženju, direktor Ureda predstavnika OSCE-a za slobodu medija Frane Maroević.

Ured predstavnika OSCE-a za slobodu medija okupio je na ovoj konferenciji više od 200 međunarodnih stručnjaka i novinara, vladinih zvaničnika i diplomata, predstavnika civilnog društva i akademika. Konferencija se organizira u kontekstu trenutnih brojnih neposrednih pritisaka i prepreka koje prijete ograničavanjem medijskih sloboda i slobode izražavanja širom regije u kojoj OSCE djeluje, posebno u regijama pogođenim sukobima i krizama.
 
Maroević, nekadašnji glasnogovornik Delegacije EU u BiH, najavio je da će se također govoriti o fenomenu lažnih vijesti, tzv. fake news, koji nije ništa novo, zatim o stvarima kao što su propaganda i dezinformacije koje su na neki način prethodile svakom konfliktu, kao što je bila situacija na čitavom području bivše Jugoslavije.
 
- Pokušali smo dovesti ljude iz čitave regije OSCE-a, od Vankuvera do Vladivostoka, koji imaju iskustvo u konfliktnim situacijama, a koji će moći doprinijeti razgovoru o tome kako se novinari mogu bolje zaštititi, ne samo u smislu svoje osobne sigurnosti nego i sigurnosti svojih vijesti, kako održati profesionalne standarde u teškim situacijama - rekao je Maroević za Fenu.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!