Sarajevo 18.3 °C Srijeda 25.04.


18.06.2017. / 16:31h Svijet - Brisel

'Uzdrmana' Velika Britanija ide na teške pregovore o Brexitu

'Uzdrmana' Velika Britanija ide na teške pregovore o Brexitu
Nema nikakve sumnje, Velika Britanija izlazi iz Evropske unije, izjavio je dan uoči početka pregovora o Brexitu, britanski minista David Davis, javlje Reuters.

Sutra je u Briselu zakazan početak, kako je planirano, dvogodišnjeg procesa izlaska Velike Britnije iz EU, ali on dolazi u najgore vrijeme za Theresu May, britansku premijerku.
 
May ulazi u komplicirane i dugotrajne pregovore oslabljena neuspjehom da na vanrednim izborima ojača svoju poziciju, uz ohrabrenu opoziciju, te sve težu domaću političku situaciju nakon niza terorističkih napada i velike tragedije u Londonu, kada je u požaru poginulo 58 osoba. May još uvijek nije formirala novu vladu i osigurala većinu.
 
Dan uoči početka Brexita, pojedini evropski zvaničnici su ostavili prostor Londonu da odustane od odluke koja je donesena na referendumu, međutim, zvaničnici iz Londona su se zahvalili na ponudi.
 
- Idem u Brisel na otvorene razgovore i ne treba biti nikakve dileme, mi napuštamo EU – rekao je Davis koji će otvoriti pregovore, a sa druge strane stola će biti glavni pregovarač Unije Michel Barnier.
 
Davis je rekao da sad dolazi teži dio posla.
 
-  Treba nam dogovor koji će biti dobar za sve dijelove Velike Britanije i koji će nam omogućiti da postanemo doista globalna Britanija – rekao je Davis.
 
Koplja će se tokom pregovora "lomiti" na mnogim poljima, ali će možda najteže biti dogovoriti iznos novca koji će London morati platiti za funkcioniranje Unije, te buduće trgovinske odnose između bloka i Velike Britanije. London traži da se o budućim odnosima odmah razgovara, dok Brisel smatra da se prvo treba riješiti pitanje „razvoda“, a onda govoriti o uvjetima buduće saradnje.
 
 
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!