Sarajevo 17.5 °C Četvrtak 26.04.


18.06.2017. / 20:00h Regija - Kandidat za premijera Kosova

Pobjeda Zaeva je veoma značajna zbog odnosa Makedonaca i Albanaca

Pobjeda Zaeva je veoma značajna zbog odnosa Makedonaca i Albanaca
Lider pokreta "Samopredjelenje" Albin Kurti u intervju za Vijesti.ba komentarisao je pobjedu Zorana Zaeva, socijaldemokrate i novog premijera Makedonije. Kurti smatra da je pobjeda Zeava značajna u kontekstu poboljšavanja odnosa Makedonaca i Albanaca u Makedoniji.

Kurti je istakao da je veoma  dobro što je VMRO-DPMNE Nikola Gruevskog ostala u opoziciji. Naglasio je hitnu potrebnu dekriminalizacije čitavog sistema i osimišljavanje novog državnog ustrojstva zasnovanog na više pravde i jednakosti

 "Sada treba posmatrati kako će postupiti nova vlada predvođena Zaevom, sa Albanskim partnerima. Imajući u vidu duboku i dugogodišnju degradaciju koje su uzrokovale prethodne vlade u Makedoniji, jasno se može uočiti, da osim zastupanja u vladi, ima potrebe za hitne i primjerene političke odluke i postupke/radnje, kako u smislu dekriminalizaije sistema i novih socio-ekonomskih smernica, takođe i za osmišljavanje novog državnog ustrojstva, sa više pravde i jednakosti, naročito između Makedonaca i Albanaca", poručio je Kurti.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!