Sarajevo 7 °C Nedjelja 18.03.

18.06.2017. / 13:09h Zanimljivosti - "Slatka umjetnost"

Saša Aleksić oslikava torte: Pikaso i Van Gog za pojesti

Saša Aleksić od srednje škole voli da pravi torte i mafine, ali ove poslastice zahvaljujući njegovom talentu postaju slatka umjetnost, jer ih oslikava replikama čuvenih djela najvećih svjetskih slikara.

Zahvaljujući ovom dvadesettrogodišnjaku, grafičkom dizajneru koji završava master studije na Fakultetu umjetnosti u Nišu, torte i mafini dobijaju jednu posebnu jestivu umjetničku notu. Jer teško je ljubitelju umjetnosti da pojede tortu sa replikom djela Van Goga, Monea, Dalija, Pikasa.

“Ljudima je teško i da načnu, a kamoli pojedu takvu tortu, ali ja im kažem da je torta napravljena da se pojede”, pričao je Saša za Anadolu Agency (AA).

Rad svojih vještih metničko-polastičarskih ruku predstavio je publici u Zbirci strane umjetnosti Muzeja grada u Novom Sadu gdje je na licu mjesta oslikavao mafine, a za tu priliku donio je i tortu na kojoj su se nalazile replike slika Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonija Tapiesa, a i kolače je oslikavao mini djelima ova četiri velika slikara.

”Slikanje po tortama počeo sam 2015. godine za Sajam hrane u Beogradu. Tada sam oslikao tortu djelima Van Goga. Izazvala je veliku pažnju. I mafine sam oslikavao njegovim djelima. Izabrao sam Van Goga jer sam želio da ti radovi budu prepoznati od što šireg kruga ljudi. Nakon toga torte sam oslikavao djelima Klimta, Fride Kalo, Modiljanija...”, navodi Aleksić.

Kako ističe, ove umjetničke radove ne prodaje, već ih priprema za specijalizovane sajmove hrane, “tortijade”, a do sada je učestvovao na brojnim manifestacijama u zemlji i regionu i pobrao mnoga priznanja za svoj rad.

Pošto je zaposlen kao grafički dizajner, pravljenje i oslikavanje torti ubraja u hobi za koji mu je ponekad potrebno i gotovo nedjelju dana, ukoliko oslikava neki zahtijevniji rad nekog poznatog svjetskog slikara.

“Ljubav prema pravljenju kolača potiče iz srednje škole, a pošto sam na master studijama na Fakultetu umjetnosti, odlučio sam da spojim poslastičarstvo i ono što učim u jednu cjelinu Do sada nisam vidio kod nas da neko predstavlja umjetnike na desertima. Tetka i majka vole da prave slatkiše ali ne na ovaj način na koji ja radim, tako da sam prvi u porodici koji se na ovakav način bavi poslastičarstvom”, zaključuje Saša Aleksić.

 

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!