Sarajevo -2 °C Srijeda 21.03.


17.06.2017. / 20:03h Politika - Izvještajno-izborna konferencija

Izabrani novi Nadzorni i Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo

Izabrani novi Nadzorni i Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo
Na Izvještajno-izbornoj konferenciji Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo koja je održana danas u Općini Stari Grad Sarajevo 180 delegata izabralo je pet članova u novi Nadzorni odbor i 49 članova u Kantonalni odbor.

Na konferenciji je usvojen i set zaključaka koji određuju političko djelovanje KO SDP BIH Sarajevo u narednom periodu.

Po usvojenim zaključcima sarajevski SDP se obavezao na podršku i zalaganje u izgradnji ljevičarskog, građanskog bloka, ne samo sa strankama, nego i sa sindikatima, udruženjima, akademoskom zajednicom i svim zainteresovanim pojedincima. Kreiranje zajedničkog bloka stavljeno je u sami vrh prioriteta, zajedno sa zaključkom da koalicija sa SDA ne dolazi u obzir ni nakon izbora 2018.

- SDP BiH Sarajevo podržava zajednički nastup građanskih stranaka i stranaka ljevice na predstojećim izborima 2018. radi uklanjanja s vlasti nacionalnog koncepta. SDP BiH Sarajevo ni u kom slučaju nakon Općih izbora 2018. neće ulaziti u vlast sa Strankom demokratske akcije (SDA), koja je najodgovornija za trenutno stanje u Kantonu Sarajevo - navedeno je u usvojenim zaključcima.

Zaključcima je definisan i smjer djelovanja SDP BiH u rješavanju ključnih pitanja građana poput nezaposlenosti, radničkih prava, borbe protiv korupcije, uništene komunalne privrede, te urušenog obrazovnog sistema i zdravstva.

SDP će se također boriti za vraćanje digniteta Gradu Sarajevu, direktni izbor gradonačelnika i gradskih vijećnika, te proširenje teritorije grada na devet općina.

Socijaldemokrati su zaključcima istakli i da se nastavljaju zalagati za Sarajevo u kom će pripadnici svih konstutivnih naroda i ostali imati putpuno jednak status i u kom će svi građani kantona Sarajevo imati jednaka ljudska prava bez obzira na etnički, vjersku, polnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Istaknuto je da u glavnom gradu socijaldemokrati tradicionalno imaju veliku podršku i glasačku bazu, međutim, nakon nezadovoljavajućeg izbornog rezultata organizacija je bila raspuštena, a nedavno su provedeni i izbori po principu jedan član jedan glas na kojima je Damir Mašić ubjedljivom većinom glasova postao predsjednik KO SDP BiH Sarajevo.

U narednim danima novoizabrani odbor će iz svog članstva odabrati predsjedništvo, potpredsjednika i sekretara kantonalne organizacije.

Osim danas izabranih članova u odbor će po funkciji ulaziti i predsjednici općinskih organizacija u Kantonu Sarajevo, zastupnici u Skupštini KS, te predsjednici interesnih oblika tj. foruma, saopćeno je iz SDP BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!