Sarajevo 11 °C Subota 17.03.


17.06.2017. / 19:05h Intervjui - Blagoje Grahovac za TV1

Prljavi ruski kapital dolazi sa Zapada: To je geopolitička zamka koji mnogi ne vide

Prljavi ruski kapital dolazi sa Zapada: To je geopolitička zamka koji mnogi ne vide
Ruski faktor nikada nije otišao sa ovih prostora, samo što je mnogima u političkim strukurama, dopadljivio rusko prisustvo. Oni nisu otišli, samo treba znati kako to građanima pokazati a pokazati će im se kada u politici bude iskrenosti. Naši političari igraju duplu igru a ruski uticaj je prisutan stalno. On je danas agresivniji i vidljiviji. Prljavi ruski kapital je registoravan na zapadu i on kao bajagi dolazi sa zapada ovdje i to pretežno gdje su pravoslavni narodi. To je geopolitička zamka koju naši političari ne vide i ne mogu da spriječe zbog toga što učestvju u tome, kazao je za TV1 Blagoje Grahovac, general avijacije u penziji, kolumnista nezavisnog dnevnika „Vijesti“ iz Podgorice, analitičar geopolitičkih procesa.

TV1: Sutra ćete na sjednici Kruga 99 govoriti o geopolitici i regiji Zapadnog balkana u novom dobu. Gdje smo po tom pitanju danas? 

GRAHOVAC:  Želim iznijeti svoj stav koji se najčešće sumnjičavo prima, a moj stav je; građani regiona, nemojte se plašiti, rata neće biti. Burni geopolitički procesi jesu, nesreća je što je geopolitika postala toliko brza kao dnevna politika pa pravi veliku konfuziju i kod ljudi koji su obrazovani, ali pošto je situacija sada takva da nikada u historiji ljudskog društva nije bilo manje ratova,niti je čovječanstvo bilo na ovako visokom stepenu razvoja i nikada čovjek kao pojedinac nije bio toliko ugrožen a da ne zna ni sam od koga je ugrožen.

Ako uspijemo riješiti taj rebus onda ima nade a moja teza je da su se otvorila tri društvena cunamija koji haraju planetom. Prvi je neoliberalizam koji se izvratio u jedan nusprodukt liberalizma i kapitalizma i on ruši planetnu- njegova generika je prvenstveno na Zapadu, drugi cunami je organizovani kriminal i korupcija sa mafijom kao svojom vojskom čija je generika prvenstveno na istoku i mi kroz historiju imamo tradicionalno sukobljavanje istoka i zapada. Sada imamo slučaj da ova dva nusprodukta globalizacije se ne sukobljavaju nego se međusobno inspirišu i imaju sinergijsko dejstvo. Treči cunami koji je proivod prva dva je naoružani fanatizam, zovu ga religijskim a ja tvrdim da to nije tačno jer je njegova generika prvenstveno u socijalnoj sferi jer je u tu masu ubačena miskana religija i politika i ništa drugo iz toga se nije ni moglo izroditi.

Evropa je uklještena između ova tri cunamija. Balkan je tradicionalno kroz historiju bio ili izvor ili povod evropskih sukoba, ali u skorijoj budućnosti, situacija će se promijeniti jer za spas planete jehodno američko - evropsko - rusko partnerstvo na novim osnovama da će Balkan biti štit Evrope i da će srpsko-albansko prijateljstvo biti noseći štiti toga, a BiH može biti u problemu ako se onekud pojavi neki tutor i taj problem bi se mogao proširiti na Hrvatsku i Srbiju. Zato je pribiližavanje država i gradnja dobrosusjedskih odnosa prioritet i to će se desiti. Rata biti neće. 

TV1: Milo Đukanović jučer je izjavio da pojedini prizivaju avete 90-tih godina na ovim prostorima. Slažete li se sa tom ocjenom?

GRAHOVAC: To je tačno. U knjizi " Banditosi ili ubice država", ja objašnjavam ko su razbijači Jugoslavije i objašnjavam zašto niko nije postavio na naučnu raspravu taj fenomen razbijanja Jugoslavije, kao najvećeg zločina. Upravo zato što ti razbijači u velikoj mjeri danas imaju vlast. One koji prizivaju avete prošlosti mogli bi naći u mnogim partijama koje danas vladaju. Prema tome oni imaju najmanje prava da pričaju o ratu. Građani su danas najveća garancija. Građani Srbije su shvatili da su prevareni i osramoćeni i niko ih više ne može uvesti u rat. Isti je slučaj i sa građanima BiH bez obzira što ovdje ima ratne retorike koja je u vrhovima poltičkih struktura 

TV1: Kako gledate na ulogu i politiku Aleksandra Vučića u regionu i put kojim vodi Srbiju?

GRAHOVAC: Nema mane Vučićevim riječima, samo treba dati odgovor je li on opsjednut sobom ili zaista misli ono što govori. Ja bih mu povjerovao ako bi čitav njegov tim sa kojim radi, govorio i radio onako kao što on govori. Međutim njegovi odabranici, niti govore niti rade tako nego proizvode probleme. Vučić također nosi teret svoje biografije kao i svi političari koji nalaze formu kako da se dovijaju i prežive. Formulu su našli jer imaju jednu priču za EU integracije, čime kupuju milost a ispod toga je ruska okupacija privrednih resursa, prema tome oni igraju duplu igru.

a-grahovac-1

TV1: Koliko nas sve zajedno traba brinuti jačanje ruskog uticaja u regiji, američki dužnosnici u zadnje vrijeme izražavaju dosta zabrinutosti po tom pitanju?

GRAHOVAC: Najveću ulogu u razbijaju Jugoslavije imao je sovjetski KGB. Ruski faktor nikada nije otišao sa ovih prostora, samo što je mnogima u političkim strukurama, dopadljivio rusko prisustvo. Oni nisu otišli, samo treba znati kako to građanima pokazati a pokazati će im se kada u politici bude iskrenosti. Naši političari igraju duplu igru a ruski uticaj je prisutan stalno. On je danas agresivniji i vidljiviji. Prljavi ruski kapital je registoravan na zapadu i on kao bajagi dolazi sa zapada ovdje i to pretežno gdje su pravoslavni narodi. To je geopolitička zamka koju naši političari ne vide i ne mogu da spriječe zbog toga što učestvju u tome.

TV1: Nakon što je Trump izabran za predsjednika SAD-a, mnogi su najavljivali oštar zaokret u politici prema Zapadnom Balkanu, o navodnoj odlazećoj američkoj administraciji, međutim ništa se bitnije ne mijenja, Dodik je još uvijek na crnoj listi...?

GRAHOVAC: Tragedija je da je Dodik samo na crnoj listi SAD-a. On bi trebao da bude na crnoj listi građana RS-a i tu mi imamo problem. Problem biografije, a čim to neko ima onda izdigne svoju priču o ugroženoj naciji i državi. Nije ugrožena nijedna nacija i država nego je ugrožen građanin jer se problemima građana niko ne bavi. Nema većeg opijuma o miksa religije i politike a onda se nabaci priča o ugroženosti nacija i država i eto odmah ratne retorike. Ako analiziramo kako žive građani RS-a i kako živi Dodik, eto razloga da on bude na crnoj listi građana RS-a i BiH. 

Amerika je bez obzira što se Trump ne snalazi u mnogim situacijama- ništa više neće biti isto jer ne zaboravimo da je Berni Sanders svoju platformu gradio na političkoj revoluciji a bilo je neshvatljivo da riječ revolucije neko u SAD-u pomene. Sličnu politiku vodi i Trump. U Americi se uočava da se konačno mora početi graditi parnterstvo na novim osnovama.

TV1: Pisali ste o ambiciji generala JNA. Kakav utisak je na Vas ostavio Ljubiša Beara koji je bio mozak operacije koja je rezultirala genocidom u Srebrenici? Pojedini ga upoređuju sa nacističkim oficirom Adolfom Ajhmanom. Često je u sijeni Ratka Mladića, jer je Mladić bio njegov nalogodavac.

GRAHOVAC: Ja tu imam vrlo precizan stav i javno saopšten. Između ostalog u knjizi "Glasovi iz guhe sobe", gdje su najstrožije državne i vojne tajne koje javnosti nisu poznate. Tu ne otkrivam ništa privatno nego ljude koji su obnašali neku državnu ili vojnu funkciju  i kakvo zlo su pričinili državi i narodu vršeći tu funkciju a to građani ne znaju.

O konkretnom slučaju mogu samo da iskažem gađenje kao što sam iskazao u knjizi na sve njih koji su u sebi imali bilo kakvu violentnost vjersku ili nacionalnu  a imati to i još strast pa obnašati visoku dužnost zlo je neminovno. Tragedija je u tome što je sve to odgovaralo banditosima to jest objema vojnim službama i obavještanoj i kontraobavještanoj odakle dotični i potiče . To su državne službe i kriminogene, i podzemne i nadzemne i izabrani po psihološkom profili žedni moći i vlasti. Ta sprega je razbila Jugoslaviju i danas ih ima dosta , pričaju tople priče i njima nije vjerovati.

(Vijesti.ba)