17.06.2017. / 10:35h Regija - Eurostat

Hrvatska među državama sa najmanje privatnih automobila u EU

Hrvatska među državama sa najmanje privatnih automobila u EU
Hrvatska se ubraja u države EU s najmanje privatnih automobila s obzirom na broj stanovnika, a lošije od nje su Rumunija, Mađarska i Letonija, pokazali su najnoviji podaci Eurostata.

U Hrvatskoj na 1.000 stanovnika ima 358 automobila, dok je u EU prosjek 497 automobila na 1.000 stanovnika, piše "Večernji list".

Vodeći u EU po broju privatnih automobila na 1.000 stanovnika je Luksemburg sa 661 automobilom, a slijede ga Malta, Italija, Finska, podaci su "Eurostata" zasnovani na broju registrovanih automobila u EU u 2015. godini

Najveći broj registrovanih privatnih automobila u 2015. godini bio je u Njemačkoj, koja je imala 45 miliona vozila, zatim u Italiji 37 miliona i u Francuskoj 32 miliona.

Poljska je u 2015. imala daleko najveći udio vozila starijih od 20 godina, a slijede je Estonija i Letonija.

U periodu od 2011. do 2015. godine pad broja registrovanih automobila zabilježen je u Grčkoj, Hrvatskoj i Litvaniji.

Automobili s benzinskim motorima u većini zemalja EU čine većinu registrovanih privatnih vozila.

Među osam država članica u kojima je bilo više dizelaša bile su Belgija, Španija, Francuska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Austrija i Portugal.

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još