Sarajevo 20 °C Utorak 24.04.


15.06.2017. / 14:43h Ekonomija - Šarović-Minasi

Vanjskotrgovinska razmjena BiH s Italijom u stalnom porastu

Vanjskotrgovinska razmjena BiH s Italijom u stalnom porastu
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas s novoimenovanim ambasadorom Italije u BiH Nicolom Minasijem o zajedničkim projektima, vanjskotrgovinskoj razmjeni i daljnjem unapređenju saradnje dviju zemalja.

Zajednički je konstatovano da je Italija drugi vanjskotrgovinski partner BiH, sa robnom razmjenom na godišnjem nivou od 3,03 milijarde KM.
 
- Važno je da se robna razmjena s Republikom Italijom konstantno povećava, sa značajnom pokrivenošću s bh. strane,  više od 60 posto - istakao je Šarović.
 
Na sastanku je razmatran prijedlog o zaključivanju sporazuma između dviju zemalja u oblasti poljoprivrede i šumarstva, kako bi kroz različite projekte bila iskorištena značajna finansijska podrška Republike Italije.
 
Također je, s italijanske strane, upućen prijedlog za zaključivanje sporazuma o zaštiti prirodne okoline i klimatskih promjena.
 
Ambasador Minasi prenio je ministru Šaroviću poziv italijanskog ministra za ekonomski razvoj Carla Calende za učešće na Samitu za zapadni Balkan u Trstu 12. jula, gdje će Bosna i Hercegovina za finansiranje iz fondova Evropske unije kandidovati značajne razvojne projekte, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!