8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

15.06.2017 / 08:27 Politika - Genoveva Ruiz Calavera

Brine nepovjerenje bh. građana u pravosudne instuitucije

Brine nepovjerenje bh. građana u pravosudne instuitucije
Foto: Vijesti.ba
Devetero od desetero građana u BiH, prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja, ne vjeruje u efikasnost njihovog pravosudnog sistema. Takav nedostatak povjerenja zabrinjava sviju, uključujući i Evropsku uniju. Bh. pravosuđe mora imati povjerenje svojih građana ako će postizati rezultate za njih, napisala je u autorskom tekstu za Dnevni avaz direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera.

Naglasila je kako je pravosuđe jedan od temeljnih stubova svakog demokratskog društva izgrađen na vladavini prava, a kod slabog pravosuđa prijeti i rizik urušavanja vladavine prava i demokratije.
 
- Kada je pravosuđe slabo, i ekonomija postaje nestabilna. Građani trebaju funkcionalno pravosuđe za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i za podršku socioekonomskom razvoju. Građanima je potrebno snažno pravosuđe u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Potrebna im je, također, pravna sigurnost, što znaći da moraju vrlo jasno znati koji oblici ponašanja su predmet utvrđivanja odgovornosti i koja je pravosudna institucija nadležna za procesuiranje predmeta - navela je Calavera.
 
Poručuje da se preduzeća i investitori, strani i domaći, trebaju oslanjati na efikasan, nepristrasan i odgovoran pravosudni sistem da bi se omogućili nova radna mjesta, ekonomski rast i prosperitet.
 
- Vladavina zakona je utkana jg u same temelje procesa pristupanja EU. Nezavisno, nepristrasno, odgovorno i efikasno pravosuđe jeste ključna karakteristika naših evropskih standarda, koje u potpunosti treba poštovati bilo koja zemlja koja teži tome da postane članica EU. Iz tog razloga EU prati i pruža podršku bh. pravosuđu kroz više procesa, uključujući i Reformsku agendu, Strukturirani dijalog o pravosuđu te Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ali nemojmo se zavaravati. Nije na EU da provede ove reforme, a još i manje da ih nametne, niti je ovaj posao na međunarodnoj zajednici. Vaše izabrane vlasti su te koje trebaju provesti neophodne reforme. Političari u BiH su deklarativno dali podršku pravosudnim reformama u skladu s evropskim standardima. Jednako je važno da to svoje obećanje i ispune. Bilo kakav zastoj nije u interesu građana - napisala je Calavera za Dnevni avaz.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo