Sarajevo -2 °C Srijeda 21.03.


14.06.2017. / 21:27h Intervjui - Ivana Korajlić za Vijesti.ba

Tegeltijina uvjeravanja da pravosuđe funkcioniše bolje nego ikad, predstavljaju šamar građanima

Tegeltijina uvjeravanja da pravosuđe funkcioniše bolje nego ikad, predstavljaju šamar građanima
Umjesto pozivanja na odgovornost onih najodgovornijih, utvrđivanja činjenica, dobili smo ponovo populističku raspravu i prepucavanja, s jedne strane, a sa druge uvjeravanja predsjednika VSTV da problema nema i da pravosuđe funkcioniše bolje nego ikad, što predstavlja šamar svim građanima, jer svi pokazatelji govore drugačije, istakla je u razgovoru za Vijesti.ba Ivana Korajlić, glasnogovornica TI BiH.

VIJESTI.BA: Transparency Internacional jučer je predstavio rezultate monitoringa koji pokazuju loše rezultate u oblasti pravosuđa. Oni su proslijeđeni parlamentarnoj skupštini na razmatranje. Da li je parlament shvatio ozbiljnost ovakvog stanja, danas su se ipak mogle čuti samo teške optužbe između političkih predstavnika?
 
KORAJLIĆ:
Iako je o stanju u pravosuđu, njegovoj efikasnosti i nezavisnosti, neophodno diskutovati i mnogo više nego što se to do sada radilo, samom sjednicom u Parlamentu, na kojoj se samo govori generalno o tome kako je stanje loše, neće se ništa promijeniti. Podsjećam, ti isti nosioci vlasti nisu do sada ništa uradili na neophodnim izmjenama zakonskog okvira kojima bi se, na primjer primjerenije regulisalo pitanje imenovanja sudija i tužilaca, odnosno učinilo transparentnijim i otklonili politički uticaji na proces imenovanja, ili recimo pitanje odgovornosti, sukoba interesa, imovinskih kartona, finansiranja pravosuđa, itd. Umjesto pozivanja na odgovornost onih najodgovornijih, utvrđivanja činjenica, dobili smo ponovo populističku raspravu i prepucavanja, s jedne strane, a sa druge uvjeravanja predsjednika VSTV da problema nema i da pravosuđe funkcioniše bolje nego ikad, što predstavlja šamar svim građanima, jer svi pokazatelji govore drugačije, presude Ustavnog suda jasno ukazuju da sudovi u BiH krše prava građana zbog ekstremno dugih procesa, a u isto vrijeme svjedočimo sve većem broju i sve većim korupcijskim aferama unutar samog pravosuđa.
 
VIJESTI.BA: Koliko je kaznena politika preblaga u državi u kojoj vladaju kriminal i korupcija a političke elite se samo deklarativno zalažu za borbu protiv kriminala i korupcije. Postoje tužilaštva koja u zadnje vrijeme nisu podnijela nijednu krivičnu prijavu u vezi s tim. Ako sami politički vrhovi vrše uticaj na pravosuđe entitetsko i državno, kako to da se kantonalna tužilaštva i sudovi ne mogu izboriti sa uslovno rečeno lokalnim kriminalom.
 
KORAJLIĆ:
I raniji izvještaji TI BiH, kao i najnoviji koji se odnosi na 2015. I 2016., pokazuju preblagu kaznenu politiku. Izriču se minimalne kazne, pa čak u velikom broju slučajeva i ispod minimum propisanog za tu vrstu krivičnih djela. Skoro dvije trećine sudskih odluka odnose se na obustavu postupka, osuđujuće presude manje od 30 %, a I u tih malo osuđujućih presuda prevladavaju uslovne osude, Zatvorske kazne su praktično incident. Većina predmeta procesuira se na nižim nivoima, ali I tu imamo primjere tužilaštava koja u dvije godine nisu imala niti jednu istragu ili optužnicu za krivična djela korupcije. Uticaj je prisutan na svim nivoima, ali ne samo uticaj, već I nedostatak proaktivnog djelovanja, tj. oslanjanje na prijave, kojih je sve manje – vjerovatno upravo i zbog sve manjeg povjerenja da će se po prijavama postupati -  dok tužilaštva gotovo uopšte ne pokreću istrage po službenoj dužnosti.
 
VIJESTI.BA: Obzirom da je 2017.godine najavljena kao godina reformi, a izvještaj Transparency Internacionala se odnosi na rezultate iz 2015.i 2016.godine, postoje li ikakve naznake poboljšanja efikanosti pravosuđa ili se negativni trend nastavlja?
 
KORAJLIĆ
: Pravosuđe u BiH iz godine u godinu pokazuje da uvijek može gore. Statistički pokazatelji govore da u 2016. Imamo gore rezultate u procesuiranju korupcije u posljednjih 8 godina. Kada je TI BiH objavio pokazatelje za 2013. tada smo naglasili da su to najlošiji rezultati u prethodnih 5 godina, a 2016. imamo i još gore rezultate. Opada broj prijava korupcijskih krivičnih djela, opada I broj istraga, optužnica, te osuđujućih presuda, Ukoliko uzmemo ozbiljno izjave predsjednika VSTV da pravosuđe nikad bolje nije funkcionisalo, to bi onda značilo da korupcija u BiH u stvari nestaje, a svima je jasno da ne da smo daleko od toga, već se stanje konstantno pogoršava.
 
VIJESTI.BA: Koliko je u kontekstu navedenog neophodno osnivanje Vrhovnog suda, i da li uopće može doći do političke saglasnosti u vezi s tim?

KORAJLIĆ: Bez obzira na to da li je Vrhovni sud neophodan ili ne, situcija se može promijeniti mnogim drugim mehanizmima. I EU je dala jasne smjernice šta se od BiH očekuje, koraci su svima odavno poznati, ali lakše je govoriti o formiranju novog suda, nego prionuti provođenju reformi koje bi, ako bi dale rezultate i dovele do nezavisnijeg pravosuđa, stavile u nezgodan položaj upravo nosioce vlasti koji bi ih morali provesti i naći se potencijalno pod lupom takvom nezavisnog pravosuđa zbog svih korupcijskih afera u koje su umiješani.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još