Sarajevo 0 °C Srijeda 12.12.


14.06.2017. / 13:44h Ljepota i Zdravlje - Ljekari upozoravaju

Aspirin štetan za starije ljude

Aspirin štetan za starije ljude
Osobe starije od 75 godina koje svakodnevno uzimaju "aspirin" da bi spriječile srčani udar imaju znatno povećan rizik od teškog, pa čak i smrtonosnog krvarenja, upozoravaju ljekari.

Naučnici navode da stariji pacijenti treba da nastave uzimanje "aspirina", ali preporučuju široku upotrebu lijekova protiv želudačne kiseline, kao što je "omeprazol", koji mogu smanjiti rizik od krvarenja iz gornjeg gastrointestinalnog trakta za 70 do 90 odsto.

Između 40 i 60 odsto starijih od 75 godina u Evropi i SAD svakodnevno uzimaju "aspirin", ali su do sada bili nepoznati učinci njegovog dugotrajnog uzimanja.

Studija objavljena u medicinskom časopisu "Lanset" bila je jednako podijeljena na starije od 75 i mlađe pacijente, a u njoj je učestvovalo 3.166 Britanaca koji su imali srčani ili moždani udar, a koriste lijekove za razređivanje krvi kako bi spriječili novi udar.

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!