Sarajevo -2 °C Srijeda 21.03.


08.06.2017. / 23:20h Intervjui - Adam Šukalo za Vijesti.ba

RS je potrebna sistemska borba protiv korupcije

RS je potrebna sistemska borba protiv korupcije
Poslanici iz PDP-a i NDP-a formirali su u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) neformalni Poslanički antikoruptivni klub (PAK). Cilj nam je da se zajedničkim radom poslanika unaprijede zakonski tekstovi iz oblasti borbe protiv korupcije, te da se iniciraju druga zakonska rješenja koja bi omogućila sistemsku borbu protiv korupcije u RS, kaže u razgovoru za Vijesti.ba narodni poslanik Adam Šukalo.

VIJESTI.BA: Poslanici iz PDP-a i NDP-a formirali su u Narodnoj skupštini Republike Srpske neformalni Poslanički antikoruptivni klub (PAK). Šta su ciljevi ovog kluba? 

ŠUKALO: Sam naziv Kluba, koji je neformalni klub u kontekstu formiranja tematskih poslaničkih klubova po interesovanju i fokusu narodnih poslanika, govori o cilju PAK-a - cilj je da se sistemski borba protiv korupcije u zakonodavnom smislu, u smislu parlamentarnog nadzora nad radom izvršne vlasti, te javnih preduzeća i javnih ustanova postavi na mnogo viši nivo u odnosu na postojeći nivo u RS.

Tu praksu smo vidjeli u regionu. Kolege iz FBiH, nažalost, još nisu formirale takav antikorupcioni poslanički klub. Nedavno smo boravili u Srbiji i imali smo priliku vidjeti na koji način ovakav klub funkcioniše. Cilj nam je da se zajedničkim radom poslanika unaprijede zakonski tekstovi iz oblasti borbe protiv korupcije, te da se iniciraju druga zakonska rješenja koja bi omogućila sistemsku borbu protiv korupcije u RS.

VIJESTI.BA: U ostvarenju tog cilja, koliko je važna uloga sudske vlasti?  

ŠUKALO: Mi ne želimo da svoju ulogu miješamo sa drugim nivoima vlasti, kako ni sa izvršnom, tako ni sa sudskom, ali smatramo da je međusobna kontrola sva tri stuba vlasti nešto što je imperativ i dobra praksa u svakoj razvijenoj demokratskoj zemlji. 

Kada govorim o međusobnoj kontroli, navešću primjer izvještaja koji dolaze od tužilaštava u RS, a koji moraju dolaziti redovno. U februaru smo imali Republički izvještaj Tužilaštva. Lično sam, kao naprodni poslanik, inicirao da oni konačno podnesu taj izvještaj NSRS. Prije same pripreme izvještaja koji smo dobili od Tužilaštva, došao sam do saznanja da Republičko tužilaštvo osam godina nije podnosilo izvještaj NSRS. 

Ako narodni poslanici ne mogu imati uvid u ne samo statističke pokazatelje, gdje neko pokušava statistikom i brojevima kazati da se određeni broj predmeta zavede i procesuira, nas konkretno u ovom slučaju zanimaju koruptivna krivična djela - koliko je podneseno izvještaja od strane MUP-a RS, koliko je optužnica podignuto, koliko je optužnica presuđeno pravosnažno i kakve su te presude, a sve kako bismo na pravi način mogli znati kako pravosuđe funkcioniše na ovom polju.

Što se tiče našeg rada po tom pitanju, mi ćemo sljedeće sedmice, s obzirom na to da imamo dva zakona koja su vrlo aktuelna: novi Krivični zakonik koji ide u Prijedlogu i novi Zakon o uzbunjivačima, koji takođe ide u Prijedlogu, djelovati zajednički amandmanski kao ovaj neformalni klub, da bismo što bolje pospiješili, a jedan od tih amandmana u Krivičnom zakonu RS će biti bolje preciziranje krivičnih dijela koja u ovom slučaju mogu počiniti sudije i tužioci. 

VIJESTI.BA: PAK su formirali opozicioni poslanici. No, pozvali ste i poslanike vladajuće koalicije da vam se pridruže. Očekujete li da će to uraditi? Jeste li razgovarali sa njima o tome?

ŠUKALO: Naš cilj je da radimo sistemski radi kvaliteta amandmana i njihovog lakšeg usvajanja. Potpuno nam je jasno da ukoliko bi u ovom neformalnom klubu ostali samo opozicioni poslanici, usvajanje ovih amandmana će biti vrlo teško realizovano. Zbog toga želimo da sa kolegama koji sjede u poslaničkim klubovima iz reda pozicije podijelimo svoje dileme, te da zajednički predložimo određena zakonska rješenja. 

Da li oni to žele i mogu li dobiti odobrenje od svojih političkih partija, ostaje da se vidi. Razgovora je bilo, a bilo je i prihvatanja. Međutim, to se još nije ozvaničilo. Mi ćemo čekati, a kao znak dobre volje, mi želimo da kao Antikoruptivni poslanički klub NSRS održimo zvanični sastanak sa Koordinacionim tijelom za provođenje strategije protiv korupcije u institucijama RS, koje upravo čine predstavnici vlasti - ministri pravde i unutrašnjih poslova RS, te predstavnici tužilaštava itd. Cilj je da zajedničkim pristupom razmotrimo kako možemo kreirati ambijent koji će dati rezultat u procesnom smislu, a ne da se u medijima priča o aferama, no to u procesnom smislu ne završava ni optužnicama, a kamoli presudama. 

VIJESTI.BA: Aktuelna tema je i prijava koju ste podnijeli protiv ministra rada i boračko- invalidske zaštite Milenka Savanovića, jer je, kako ste naveli, svoju suprugu mimo konkursa zaposlio u Fondu za zaštitu životne sredine RS. S druge strane, ministar tvrdi da tu nije bilo ničega nezakonitog. Kaže da je njegova supruga žrtvovala svoj neodređeni status koji je imala u Opštinskom sudu u Mrkonjić Gradu za zapošljavanje na određeno vrijeme u ovom fondu, te da Fond nije u nadležnosti ministarstva kojim on rukovodi.

ŠUKALO: Najbolji komentar na sve ovo, ministar Savanović je dao svojim odgovorom. Praktično je potvrdio da je u klasičnom sukobu interesa i nepotizma. Nije tačno da on kao ministar nije u sukobu interesa, jer imenovanje direktora, koji je opet u ovom slučaju zaposlio suprugu ministra Savanovića, bez bilo kakvog konkursa, već je ona samo počela da radi, a to je ministar i potvrdio kazavši da su se oni dogovorili da onda počne raditi u Fondu, a što opet nema nikakve veze sa bilo kakvim konkursnim procedurama, možda u najboljem slučaju opisuje stanje kada je u pitanju aktuelno zapošljavanje u javnim institucijama RS. 

Ministar Savanović pretpostavljam jednim telefonskim pozivom zaposli suprugu u državnom fondu, a sa druge strane, dok je bio predsjednik Upravnog odbora Elektrokrajine, zaposli kćerku u ovoj instituciji. Naravno, ne želim posebno da napadam ministra Savanovića, ovo je samo jedan od najskorijih primjera. 

VIJESTI.BA: Dakle, ima ih još?

ŠUKALO: Za Vaš mediji želim da potvrdim da sam danas podnio novu prijavu zbog sukoba interesa protiv ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića. On je u istom Fondu zaposlio kćerku prije deset dana. Specifičnost ovog slučaja je to što je Mirjanić, osim što je ministar, i predsjednik Upravnog odbora ovog fonda. 

Da bismo spriječili odlazak mladih ljudi i da bismo doveli do situacije da se na ovim konkretnim slučajevima dokaže sukob interesa, te ponište ova zapošljavanja, mi moramo ići do kraja i završiti ovu priču. Najavljujem da ću pred svim institucijama RS otvoriti postupke koji će utvrditi ove nezakonitosti, a na bazi svega ovoga tražiti poništavanje tih zapošljavanja i ostavke odgovornih ministara. Na taj način ćemo uputiti poruku mladim ljudima da ovako više ne može i da na ovim pojedinačnim primjerima zaprijetimo svim onima koji bi u budućnosti željeli da tako postupe.

prijava-sukalo-mirjanic1-cms

prijava-sukalo-mirjanic2-cms

VIJESTI.BA: Ukoliko se utvrdi sukob interesa, očekujete li da će ministri protiv kojih ste podnijeli prijave zaista ponuditi ostavku?

ŠUKALO: Ako ćemo gledati sa stanovišta njihovog morala, te na ovnosu onoga što je rekao ministar Savanović, ne očekujem da će podnijeti ostvake. Izjava ministra Savanovića da je radio na spajanju porodice, kao da se radi o nekom ratnom stanju, pa on treba da spoji porodicu na nekom mirnom mjestu u zavjetrini administracije, dovoljno govori o kakvim pojedincima je riječ, o kakavim partijama je riječ. Stoga od njih ne očekujem da podnesu ostavke, nego od građana, javnosti i medija očekujem da izvrše pritisak prema Vladi RS i odgovornim ministrima da moraju dati ostavke, a ne da je to pitanje njihove želje. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još