22°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

08.06.2017 / 21:08 Politika - Brojne zvanice

U Sarajevu upriličen prijem povodom Dana Rusije

U Sarajevu upriličen prijem povodom Dana Rusije
Foto: FENA / Vijesti.ba
Ruska ambasada u BiH večeras je u glavnom gradu BiH organizirala prijem povodom nacionalnog praznika - Dana Rusije, 12. juna, na kojem su prisustvovali brojni domaći i strani zvaničnici iz političkog, javnog i kulturnog života te diplomatskog kora.

- Ovaj praznik simblozira moć i utjecaj naše države, ponos na našu prošlost i odgovornost prema budućnosti. Savremena Rusija je otvorena za međunarodno partnerstvo zasnovano na principima jednakopravnosti, uzajamnom poštovanju. Zalažemo se za saradnju sa svim zemljama - rekao je Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH.
 
Dodao je da je Rusija protiv blokova i linija, podjela u Evropi, te smatra da je to trag prošlosti.
 
Istakao je da je Ruska Federacija na Balkanu jedan od ključnih faktora stabilnosti.
 
- Rusija teži ka uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u BiH, promoviranju procesa stabilizacije u skladu s Dejtonskim sporazumom i poštovanju tri konstitutivna naroda. Rusija je zainteresirana za mir i uspješnu BiH. Tokom protelih godina dosta smo uspjeli, govoreći objektivno mi smo jedan od vodećih političkih i ekonomskih faktora u BiH. Među najvećim investitorama smo na bh. tržištu i nastavljamo saradnju - naglasio je Ivancov.
 
Na kraju je dodao da je ove godine Rusija povećala broj mjesta za bh. studente koji će ići na edukaciju u ruske visokoškolske ustanove.
 
- Želim uspjeh u našim odnosima. Želim vam prosperitet, mir i slogu - zaključio je ruski ambasador u BiH.   
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo